Λιγνιτικές περιοχές VS Μύκονος, Κρήτη και Ρόδος

Στην ανάγκη αναθεώρησης των κριτηρίων κατανομής των πόρων του υπό διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης αναφέρθηκε ο Νίκος Μάντζαρης στο άρθρο της Μάχης Τράτσα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής στις 8 Μαρτίου 2020 με τον τίτλο:

Τα περίεργα κριτήρια της ΕΕ για τα κονδύλια του λιγνίτη

και μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ανάμεσα στις επιλέξιμες περιοχές για το ταμείο αυτό συνολικού ύψους €7,5δις, συμπεριλαμβάνονται και μερικά από τα πιο πλούσια νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως η Μύκονος, η Κρήτη και η Ρόδος. Την ίδια στιγμή οι πέντε λιγνιτικοί δήμοι στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Αρκαδία αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα ανεργίας, τα οποία χωρίς άμεση βοήθεια προβλέπεται να γιγαντωθούν λόγω της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης.

Είναι λοιπόν προφανές ότι για να είναι πραγματικά δίκαια τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μοιραστούν τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, θα πρέπει να αλλάξουν σε σχέση με την αρχική πρόταση και να λάβουν υπόψη τόσο την ταχύτητα της απολιγνιτοποίησης και το μέγεθος της εξάρτησης των τοπικών οικονομιών από τη λιγνιτική δραστηριότητα.

Οι λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας πρέπει να λάβουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από εθνικούς πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πολύ μεγάλη και επείγουσα πρόκληση του μετασχηματισμού τοπικών οικονομιών βαθύτατα εξαρτημένων από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστεί τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Έλληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για τον σχετικό Κανονισμό ο οποίος θα διέπει τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης.