Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας πρέπει να αποτελέσουν στόχους πολιτικής και για το ΥΠΕΝ

Την ανάγκη να συμβαδίζει η πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας επεσήμανε η Ιόλη Χριστοπούλου, σε δήλωσή της στην Athens Voice και στη δημοσιογράφο Βασιλική Γραμματικογιάννη, με αφορμή το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας”.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του προτεινόμενου νομοσχεδίου ώστε να διασφαλίζεται η περιβαλλοντική προστασία παράλληλα με την ανάδειξη του φυσικού πλούτου ως τη βάση για μια υγιή, ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία.  Σε αυτό το πλαίσιο οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας πρέπει να ενσωματώνονται στην αναπτυξιακή στρατηγική που ακολουθείται και στο εσωτερικό της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 21.04.2020 στην Athens Voice με τίτλο:

Πήραμε το μάθημά μας από τον κορωνοϊό;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:

Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικονομική κρίση.
Δεν ήρθε η ώρα οι πολιτικοί να ακούσουν τους επιστήμονες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Τους τελευταίους  μήνες πήραμε μια γεύση από το  μέλλον μας. Τον Ιανουάριο είχαμε τις καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία. Τον Φεβρουάριο είχαμε πλημμύρες. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είχαμε τον κορωνοϊό. Πιθανόν η επισιτιστική κρίση να είναι προ των πυλών τους επόμενους μήνες, αλλά σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικονομική κρίση. Μια οικονομική κατάρρευση που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς, όπως έγινε παύση σε κάθε δραστηριότητα με την καραντίνα, να γίνει παύση και στις προηγούμενες πολιτικές ώστε να τις ξαναδούμε από μια απόσταση, από μια άλλη οπτική γωνία, με μια άλλη ματιά πιο ώριμη και πιο ήρεμη και να αναθεωρήσουμε.

Εάν οι κυβερνήσεις είχαν ακούσει τους επιδημιολόγους που προειδοποιούσαν για την εμφάνιση του κορωνοϊού μήνες πριν, και είχαν επενδύσει σε εθνικά συστήματα υγείας, σε πολιτικές καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας -ώστε να μην είναι αναγκασμένοι οι άνθρωποι να τρώνε νυχτερίδες για να επιβιώσουν- να μην είχε ακινητοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο ολόκληρος ο πλανήτης.

Δεν ήρθε λοιπόν η ώρα οι πολιτικοί να ακούσουν τους επιστήμονες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί σε έναν χρεοκοπημένο οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλανήτη, αν όλες αυτές οι κρίσεις πέσουν μαζεμένες; Η τέλεια καταιγίδα. Πώς θα την αντιμετωπίσουν;

Για να έρθω όμως τώρα στα δικά μας και να εξηγήσω γιατί τα γράφω όλα αυτά. Τις επόμενες μέρες, σε ένα Κοινοβούλιο που βρίσκεται και αυτό σε καραντίνα, πρόκειται να κατατεθεί το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Παρά το γεγονός ότι 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζήτησαν από την ηγεσία του ΥΠΕΝ την αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου και παρά τα χιλιάδες αρνητικά σχόλια που είχε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, το υπουργείο επιμένει στην απόφασή του να το καταθέσει για ψήφιση.

Επιπλέον σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός ΥΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, με τις Οργανώσεις διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου, ωστόσο το τελικό κείμενο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Προσωπικά μπορεί να πιστεύω στην όλβια πολιτεία όπου η κοινωνία είναι ώριμη, οι άνθρωποι πιστεύουν και προστατεύουν το δίκαιο, ως εκ τούτου και οι επιχειρηματίες μπορούν να αδειοδοτούν μόνοι τους τον εαυτό τους, ωστόσο καθόλου δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη η Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, η οποία θα μου πει: «Γνωστό το αντι-περιβαλλοντικό πρόσωπο της ΝΔ και του κ. Χατζηδάκη. Eν μέσω πανδημίας και με υπολειτουργούσα τη Βουλή, επιχειρείται να εισαχθεί προς ψήφιση ο ψευδεπίγραφος “Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”. Ένα νομοσχέδιο, που ήδη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, πανεπιστημιακά τμήματα, ΦΔΠΠ, ζητούν την απόσυρσή του. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις. Υποβαθμίζει,  ουσιαστικά, το ρόλο των ΦΔΠΠ στις περιοχές NATURA. Δημιουργεί νέες δομές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους και το σοβαρό έργο που επιτελούν εδώ και χρόνια. Επεμβαίνει στη διαδικασία αδειοδοτήσεων, εκχωρώντας τον έλεγχο των ΜΠΕ σε ιδιώτες ελεγκτές, επιτρέπει επιχειρηματικές παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές και δασικά οικοσυστήματα, ενώ επαναφέρει παλιά σχέδια στη διαχείριση απορριμμάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους το νομ/διο πρέπει να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ» καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ιόλη Χριστοπούλου, τη διευθύντρια πολιτικής της δεξαμενής σκέψης «The Green Tank», ένα άτομο που έχει μελετήσει διεξοδικά το νομοσχέδιο και συμμετείχε ενεργά στη διαβούλευση, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι «μόλις πριν λίγες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος συνυπέγραψε κοινή δήλωση μαζί με 12 ομολόγους του με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας –κλιματική ουδετερότητα και διατήρηση της βιοποικιλότητας– να αποτελέσουν το επίκεντρο στην ανασυγκρότηση της οικονομίας μετά την πανδημία. Το Υπουργείο έχει μπροστά του μία ευκαιρία να δείξει ότι η διεκδίκηση αυτή είναι συνεπής με την αναπτυξιακή στρατηγική που θα ακολουθηθεί και στο εσωτερικό της χώρας. Πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφώς βελτιωμένο νομοσχέδιο, στο οποίο η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα φέρεται ως εμπόδιο αλλά ως βάση για μία υγιή, ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία».

Θα το παρουσιάσει όμως; Πήραμε το μάθημα μας από τον κορωνοϊό; Γιατί η κλιματική αλλαγή δεν θα πλήξει μόνο τους ηλικιωμένους. Η κλιματική αλλαγή θα ισοπεδώσει τα πάντα. «Θα μας πάρει και θα μας σηκώσει» που λέει και ο λαός μας. Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρξιακή κρίση. Ας μην το μάθουμε με τον σκληρό τρόπο, τότε που δεν θα μπορούμε να το διορθώσουμε.