EUTeens4Green: Αυλαία για το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των νέων για τη Δίκαιη Μετάβαση

Στις 19 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το συνέδριο λήξης του προγράμματος EUTeens4Green με τη συμμετοχή νέων από όλη την Ευρώπη που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Χαιρετισμό απηύθυνε η Elisa Ferreira, Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Ακολούθησαν δύο στρογγυλά τραπέζια που επικεντρώθηκαν στην υποστήριξη των νέων για τη συμμετοχή τους στη Δίκαιη Μετάβαση, και ειδικότερα για τον ρόλο των νέων στη χάραξη πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η νεολαία μπορεί να ενισχύσει της δεξιότητές της και την πρόσβασή της σε χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να συμμετάσχει στη διαμόρφωση της πράσινης και δίκαιης μετάβασης.

Για δύο χρόνια, το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 250 νέους και νέες ανά την Ευρώπη, από 41 περιφέρειες έντασης άνθρακα σε 19 κράτη μέλη, να υλοποιήσουν 70 έργα και να αποτελέσουν ενεργό κομμάτι της δίκαιης μετάβασης. Το επίσημο φυλλάδιο του Προγράμματος EUTeens4Green, που περιλαμβάνει όλα τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν, αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο που είχαν αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο στους νέους, αλλά και στις τοπικές τους κοινότητες.

Ενδεικτικά, στην Τσεχία, μια ομάδα νέων από την πόλη Šluknov στα γερμανικά σύνορα δημιούργησε το πρόγραμμα “Young Friendly Region”. Προωθώντας τη φυσική ομορφιά του τοπικού τους περιβάλλοντος, απέδειξαν ότι αυτή η απομακρυσμένη τοποθεσία είναι στην πραγματικότητα ένα μέρος όπου οι νέοι μπορούν να ζήσουν όμορφα, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να μεταμορφώσουν τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής τους.

Στη Ρουμανία, το πρόγραμμα “Ride a Bike 4 Green Life” προωθεί την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου και τα οφέλη της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ως αποτέλεσμα, η χρήση του ποδηλάτου έχει αυξηθεί και οι συμμετέχοντες/ουσες έχουν πλέον μεγαλύτερη επίγνωση των βιώσιμων συμπεριφορών, οραματίζονται ένα πιο πράσινο μέλλον και εμπνέουν άλλους στην κοινότητά τους. Η επιτυχία του έργου οδήγησε σε σχέδια για περαιτέρω ποδηλατικούς διαγωνισμούς και εκστρατείες προώθησης άλλων μη ρυπογόνων μέσων μεταφοράς.

Από την Ελλάδα, τη λιγνιτική Δυτική Μακεδονία εκπροσώπησε αντιπροσωπεία του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας. Τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν στην Ολομέλεια του Συνεδρίου για την εμπειρία τους, αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας των φορέων για την επιτυχία της μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία. Το πρόγραμμα του ΟΕΝΕΦ “Living Library Sessions” παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του Συνεδρίου, ενώ το πρόγραμμα “The Green Gate of Transition” βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό φωτογραφίας (Media Contest) του Συνεδρίου, στην κατηγορία καλύτερου βίντεο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ΟΕΝΕΦ υλοποίησε επίσης το έργο “JusT4Youth στη Δυτική Μακεδονία”.

Η επιτυχία του προγράμματος EUTeens4Green θέτει γερές βάσεις για τη συνέχιση των δράσεων που στοχεύουν στη νεολαία και την ενδυνάμωση της συμμετοχής της στη Δίκαιη Μετάβαση. Μένει να φανεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση παρόμοιων προγραμμάτων και εάν τα κράτη μέλη θα αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Διαβάστε περισσότερα για το συνέδριο λήξης (στα αγγλικά) εδώ.

Για την αποτελεσματική συμμετοχή της νεολαίας στη διαμόρφωση πολιτικής της Δίκαιης Μετάβασης, η πρωτοβουλία EUTeens4Green δημοσίευσε την έκθεση “Empowering youth in Cohesion Policy: Lessons from EUTeens4Green, παρουσιάζοντας κατευθύνσεις πολιτικής και συγκεκριμένους τρόπους για την ενδυνάμωση της συμμετοχής της νεολαίας σε όλα τα στάδια της μετάβασης.