- Για την ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τη συμβολή τους στη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών το Green Tank μελετάει τα διαθέσιμα δεδομένα, καταγράφει τις τάσεις και παρεμβαίνει σταθερά στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Προτάσεις Πολιτικής
από το Green Tank
Θέσπιση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων και μέτρων στο νέο ΕΣΕΚ για την αυτοπαραγωγή και τις ενεργειακές κοινότητες. Συγκεκριμένα, θέσπιση διακριτού στόχου 3 GW αυτοπαραγωγής ως το 2030.
Διασφάλιση επαρκούς ηλεκτρικού χώρου για τα έργα αυτοπαραγωγής ενεργειακών κοινοτήτων, με τη θέσπιση διακριτής κατηγορίας διάθεσης περιθωρίου ισχύος ανά υποσταθμό συνολικής ισχύος 2 MW αποκλειστικά για έργα αυτοπαραγωγής ενεργειακών κοινοτήτων. Αναπροσαρμογή της μέγιστης ισχύος απορρόφησης ανά έργο αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες στο 1 MW.
Άμεση επίλυση προβλημάτων εφαρμογής του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από τους παρόχους για τα υφιστάμενα έργα αυτοπαραγωγής των ενεργειακών κοινοτήτων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ όπως αυτές διατυπώθηκαν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων για την ομαλή μετάβαση από τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό στον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, μέσω επιδότησης έργων αποθήκευσης και μείωσης του κόστους εκπροσώπησης καθώς και ορίζοντας τον ΔΑΠΕΕΠ ως ΦοΣΕ και για ενεργειακές κοινότητες από πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, προτείνεται η διερεύνηση της επίδρασης στα οικονομικά της επένδυσης της δυνατότητας διαμοιρασμού της πλεονάζουσας ενέργειας με άλλους καταναλωτές αντί της πώλησής της στην αγορά.
Αξιοποίηση υφιστάμενων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων που συστήνονται από πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος και αναγκών, προτείνεται η άμεση διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος στήριξης ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του ΠΔΑΜ 2021 – 2027, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης πρόσκλησης για δήμους και σχετιζόμενους φορείς.
Διευκόλυνση της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού ταμείου, το οποίο θα μπορούσε επιπλέον να επιχορηγεί το κόστος της ωρίμανσης των έργων καθώς και το κόστος εγκατάστασης υποδομών αποθήκευσης.
Αξιοποίηση των πόρων του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) συμπεριλαμβανομένων και των πόρων του νέου Συστήματος (ΣΕΔΕ-2) για τα κτίρια και τις οδικές μεταφορές, για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης, εξηλεκτρισμού της θέρμανσης και ηλεκτροκίνησης από ενεργειακές κοινότητες.
Προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στα μεγάλα έργα ΑΠΕ, με έμφαση στις λιγνιτικές περιοχές, μέσω μετοχοποίησης των έργων αυτών και προσφοράς τμήματος των μετοχών για αγορά από ενεργειακές κοινότητες.
Διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για τη διεξαγωγή ανταγωνιστικών διαδικασιών για εμπορικά έργα ΑΠΕ που θα περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο ενεργειακές κοινότητες εξασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού.
Δημιουργία κόμβου πληροφόρησης για τις Eνεργειακές Kοινότητες από το ΥΠΕΝ. Σκοπός αυτού είναι η ενίσχυση του θεσμού μέσα από τη συγκέντρωση και δημοσίευση στοιχείων για τις Ενεργειακές Κοινότητες και η διαμόρφωση προτάσεων (ενδεικτικά για σχήματα ενίσχυσης, επιχειρηματικά μοντέλα, θεσμικές αλλαγές κ.ά.), η παροχή άμεσης πληροφόρησης για όλες τις θεσμικές εξελίξεις και η επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν.