Τα 3+1 σενάρια για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Στην ημερίδα με τίτλο «Οι ΑΠΕ και στο βάθος η πυρηνική ενέργεια – Στρατηγικές της ‘πράσινης’ μετάβασης», που διοργάνωσε στις 20 Μαΐου 2024 το Clima21 σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου,  συμμετείχε  ο Νίκος Μάντζαρης.

Στην τοποθέτησή του εστίασε στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, μιλώντας αρχικά για τη σημερινή κατάσταση στην ΕΕ-27 και την Ελλάδα. Στη συνέχεια, παρουσίασε διαφορετικά σενάρια εξέλιξης του μίγματος στην Ελλάδα ως το 2030, με βάση την τελευταία εκδοχή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2024.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια βελτιωμένη εκδοχή σε σχέση με το προσχέδιο του Νοεμβρίου 2023 που κατατέθηκε για σχόλια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι πιο φιλόδοξο σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, περιορίζει πιο δραστικά τη χρήση ορυκτού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και παράλληλα αποτρέπει τη «σπατάλη» πράσινου υδρογόνου για ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση.

Ωστόσο, ο Νίκος Μάντζαρης θεωρεί ορατό τον κίνδυνο επίτευξης των στόχων του νέου ΕΣΕΚ με τρόπο οικονομικά επιζήμιο, καθώς το ΕΣΕΚ «διατηρεί» έναν τεράστιο στόλο μονάδων ορυκτού αερίου για την παραγωγή πολύ μικρής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η οικονομική επιβίωση ειδικά των νέων μονάδων αερίου να απαιτεί μηχανισμούς στήριξης που θα πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές.

Ένας επίσης σοβαρός κίνδυνος είναι η ενεργειακή μετάβαση να πραγματοποιηθεί με μη συμμετοχικό τρόπο αφήνοντας πολίτες, φορείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο περιθώριο, πράγμα που μπορεί να συμβεί αν «παγώσει» η πολύ μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί στην αυτοπαραγωγή τα τελευταία 3 χρόνια.

Τέλος, σχολίασε το σοβαρό ενδεχόμενο οι στόχοι του ΕΣΕΚ να μείνουν στα χαρτιά ως αποτέλεσμα των περικοπών ΑΠΕ, της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου ή της καθυστέρησης στην εγκατάσταση κρίσιμων υποδομών για την υποστήριξη αυξημένων διεισδύσεων καθαρής ενέργειας, όπως οι υποδομές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Clima21.  Εκτός του Νίκου Μάντζαρη, συμμετείχαν ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Γιώργος Στάμτσης, Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας  ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος της ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων, ο  Παναγιώτης Παπασταματίου Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ,  Γιώργος Κάραλης ερευνητής ΕΜΠ, ο Κίμων Χατζημπίρος Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, ο Δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας, ο Ευρωβουλευτής των Πράσινων Πέτρος Κόκκαλης, γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» καιο Κωστής Γριμάνης υπεύθυνος εκστρατείας Ενέργειας & Κλίματος της Greenpeace.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ημερίδα εδώ.