Ανθρακικό αποτύπωμα ηλεκτροπαραγωγής

Οι εκπομπές ανά καύσιμο  στην Ελλάδα και η τάση για τις συνολικές εκπομπές του τομέα ηλεκτροπαραγωγής από τον Ιανουάριο του 2013 -όταν τα δικαιώματα εκπομπών στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) έπαψαν να είναι δωρεάν- μέχρι σήμερα.

Ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να απανθρακοποιηθεί πρώτος από όλους στον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα το 2050. Σε αυτόν τον στόχο δεσμεύτηκε και η Ελλάδα με τον πρώτο εθνικό κλιματικό νόμο το 2022 και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει δραστικά η ωριμότητα των τεχνολογιών ΑΠΕ, το ολοένα αυξανόμενο κόστος λειτουργίας των θερμικών μονάδων αλλά και η ευρύτερη ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική. Η μείωση αυτή του ανθρακικού αποτυπώματος μάλιστα αναμένεται να είναι εμπροσθοβαρής, καθώς το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι το 2030 οι εκπομπές του τομέα θα περιορίζονται στους 3.9 εκατομμύρια τόνους από περίπου 20 εκατομμύρια τόνους που ήταν το 2020.

Λόγω της μεγάλης σημασίας του τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας για τις κλιματικές επιδόσεις της χώρας, το Green Tank από το 2023 παρακολουθεί και αναλύει σε μηνιαία βάση τις εκπομπές από όλες τις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αντλώντας στοιχεία από:

  1. τη διαδικτυακή βάση δεδομένων του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών που περιέχει τα ετήσια δεδομένα εκπομπών όλων των θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας,
  2. τα μηνιαία Δελτία Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτροπαραγωγή στο διασυνδεδεμένο δίκτυο,
  3. τα μηνιαία στοιχεία εκκαθαρίσεων του ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροπαραγωγή στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ),

και εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και παραδοχές προκειμένου να υπολογιστούν οι μηνιαίες εκπομπές όλων των θερμικών μονάδων της χώρας.

Οι μηνιαίες αναλύσεις παρουσιάζουν τις εκπομπές CO2 ανά καύσιμο (λιγνίτης, ορυκτό αέριο και πετρέλαιο) και ανά θερμικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, κάθε μήνα γίνεται εκτίμηση του εναπομείναντος προϋπολογισμού άνθρακα των θερμικών μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών, οι οποίοι τέθηκαν από την ίδια την εταιρεία.