Γιατί δεν συμμετέχουν οι πολίτες – και ειδικά οι νέοι – στις δημόσιες διαβουλεύσεις

Tα κύρια αποτελέσματα της έρευνας «12 χρόνια δημόσιων διαβουλεύσεων για το περιβάλλον μέσω OpenGov: Η συμμετοχή των πολιτών και η γνώμη των νέων», την οποία διενήργησε το Green Tank σε συνεργασία με την εταιρεία qed social and market research, παρουσίασε η Ιόλη Χριστοπούλου στο «Explainer» podcast από το ΝEWS247 και τον Σταύρο Διοσκουρίδη.

Ανάμεσα στα ευρήματα της έκθεσης που παρέθεσε είναι τα εξής:

  • Το 30% των δημόσιων διαβουλεύσεων στο OpenGov αφορούν στο περιβάλλον.
  • Ο όγκος των σχολίων για το περιβάλλον σε σχέση με το σύνολο των σχολίων είναι στο 22%, γεγονός που δείχνει ότι η συμμετοχή στις διαβουλεύσεις αυτές είναι μικρή.
  • Αναφορικά με τους νέους 18-34 ετών, μόλις το 8% δηλώνει ότι έχει συμμετάσχει σε δημόσια διαβούλευση γενικά και μόνο το 3% για το περιβάλλον.
  • Οι δημόσιες διαβουλεύσεις έχουν συνήθως μικρή (έως 14 μέρες) και ασταθή διάρκεια.
  • Το 61% των δημόσιων διαβουλεύσεων για το περιβάλλον δεν συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το γεγονός ότι οι πολίτες – και ειδικά οι νέοι – δεν συμμετέχουν στις δημόσιες διαβουλεύσεις, η Ιόλη Χριστοπούλου αναφέρθηκε στη σύγχυση και τη δυσκολία στη συμμετοχή, ειδικά όταν καλούνται να σχολιάσουν τεχνικά κείμενα, σε συνδυασμό με την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης και τη δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα του θεσμού

Πάντως, από την έκθεση αναδεικνύεται ότι υπάρχει γενικά ενδιαφέρον και κρίνονται σημαντικά τα θέματα της περιβαλλοντικής ατζέντας, ενώ το 30% των νέων διατίθεται να συμμετάσχει στο μέλλον σε μια δημόσια διαβούλευση για το περιβάλλον.

Η συζήτηση με τον Σταύρο Διοσκουρίδη έκλεισε με σχολιασμό για τη σημασία της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές που διενεργούνται στο μέσο της πλέον κρίσιμης δεκαετίας για την αντιμετώπιση της οικολογικής και της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι οι πολιτικές μπορούν να αλλάξουν, αν οι πολίτες συμμετέχουν τόσο στις εκλογές όσο και στις δημόσιες διαβουλεύσεις.

Η έκθεση «12 χρόνια δημόσιων διαβουλεύσεων για το περιβάλλον μέσω OpenGov: Η συμμετοχή των πολιτών και η γνώμη των νέων» εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Γνωρίζω-Συμμετέχω-Προστατεύω το περιβάλλον», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την iSea και εταίρο το The Green Tank.

Μπορείτε να ακούσετε το επεισόδιο «Συμμετέχει κανείς στη δημόσια διαβούλευση» της σειράς podcast Explainer στο Spotify.