Προτεραιότητα στην αποθήκευση ενέργειας για το πρόβλημα των περικοπών ΑΠΕ

Με τις περικοπές ΑΠΕ για το πρώτο τετράμηνο του 2024 να είναι περισσότερες από αυτές ολόκληρου του 2023, είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει άμεσα σε πολυδιάστατες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.

Αυτό τόνισε ο Νίκος Μάντζαρης στην εκπομπή «Αction24 Τώρα» και τους Νίκο Υποφάντη-Ντόρα Κουτροκόη, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατοπίσει το νυχτερινό ωράριο ρεύματος προς τις μεσημβρινές ώρες.

Όπως είπε, το μέτρο αυτό κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όπως και αυτό της μαζικής εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, καθώς θα δημιουργήσει κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης τις ώρες που κορυφώνεται η φθηνή παραγωγή από ΑΠΕ. Ωστόσο, δεν αποτελεί πανάκεια για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των περικοπών ΑΠΕ που ζημιώνει τους καταναλωτές, καθώς τους στερεί τη φθηνότερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ενισχύει την κατανάλωση ορυκτού αερίου.

Για τον λόγο αυτό, πέρα από τη μετατόπιση του ωραρίου του νυχτερινού ρεύματος το μεσημέρι και την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, είναι απολύτως απαραίτητα τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι μπαταρίες και η αντλησιοταμίευση (τα οποία προβλέπει και το ΕΣΕΚ), καθώς επίσης και η αύξηση της ζήτησης -χωρίς αύξηση της σπατάλης- μέσω του εξηλεκτρισμού των κτιρίων και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Τέλος, σε ερώτηση για μια πιθανή στροφή στην πυρηνική ενέργεια, ο Νίκος Μάντζαρης εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα βήμα κοστοβόρο και ανεπαρκές ως προς τη συμβολή του στην έγκαιρη επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2030, εκφράζοντας την άποψη ότι θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή, η οποία προβλήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου, εδώ.