Οι επιτυχίες και οι προκλήσεις της Ελλάδας στον δρόμο για την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής

Στην πρόοδο και τις προκλήσεις για την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα ήταν αφιερωμένο το επεισόδιο της 30ης Μαΐου του γνωστού podcast «Τhe Jolt», όπου μίλησε και ο Νίκος Μάντζαρης.

Η δημοσιογράφος Κίρα Τέιλορ (Kira Taylor) βρέθηκε στην Ελλάδα για το Eurelectric Power Summit και στάθηκε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πράσινη μετάβαση και τις επενδύσεις ΑΠΕ στη χώρα μας, όπως επίσης και το σχέδιο να μετατραπεί σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας.

Ο Nίκος Μάντζαρης αξιολόγησε ως ιδιαίτερα θετική την ως τώρα πρόοδο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Στάθηκε ιδιαίτερα στο success story της αυτοπαραγωγής και τη διαρκώς καθοδική πορεία του λιγνίτη, ο οποίος το πρώτο τετράμηνο του 2024 εμφανίζει περαιτέρω μείωση 27% σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό του 2023. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι επιπλέον πρόοδος στην ηλεκτροπαραγωγή συνοδεύεται από σειρά προκλήσεων.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τη μεγάλη πρόκληση των περικοπών ΑΠΕ που στερούν όχι μόνο την καθαρότερη αλλά και τη φθηνότερη ενέργεια από τους καταναλωτές, ο Νίκος Μάντζαρης ανέφερε πως θα έπρεπε να είναι άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας η επιτάχυνση της εγκατάστασης  υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα της παραγόμενης καθαρής ενέργειας να επιστρατεύεται για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι έχουν πάνω από 400 GWh ΑΠΕ έχουν απορριφθεί καθώς η ζήτηση ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες είναι μειωμένη. Από την άλλη μεριά το βράδυ η ζήτηση καλύπτεται από το αέριο το οποίο παρουσίασε αύξηση 23% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Επιπλέον ο Νίκος Μάντζαρης υπογράμμισε τη  μεγάλη αντίφαση στην εθνική πολιτική για το ορυκτό αέριο: η πρόβλεψη στο νέο ΕΣΕΚ για μόνο 10% μερίδιο του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030 δεν συνάδει με τη διατήρηση μονάδων αερίου 8 γιγαβάτ. Επίσης, οι εισαγωγές LNG έχουν πέσει κατακόρυφα το τελευταίο 10μηνο και δεν υπάρχει ζήτηση από γειτονικές χώρες ενώ το REPowerEU στοχεύει σε δραστική μείωση της χρήσης του ορυκτού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη ως το 2030. Με αυτά τα δεδομένα, οι ήδη υπάρχουσες αλλά και οι σχεδιαζόμενες υποδομές αερίου της χώρας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και ολόκληρη την εθνική οικονομία.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τα ελληνικά νησιά, ο Νίκος Μάντζαρης περιέγραψε τον σχεδιασμό που αποτυπώνεται στο ΕΣΕΚ ο οποίος περιλαμβάνει την ολοκλήρωση όλων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την ηπειρωτική χώρα ως το 2029 με πρώτη αυτή της Κρήτης ως το 2025. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου  αναμένεται να λύσουν οριστικά την εξάρτησή των νησιών από το πετρέλαιο.

Το podcast μεταδόθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024. Μπορείτε να το ακούσετε στα αγγλικά εδώ.