Δυνατός ο παγκόσμιος στόχος για τριπλασιασμό ΑΠΕ έως το 2030, χωρίς όμως τα σχέδια για υποδομές αερίου στην Ευρώπη

H παγκόσμια δέσμευση για τριπλασιασμό της παραγωγής ρεύματος από καθαρή ενέργεια – η οποία τέθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Δεκέμβριο – είναι «φιλόδοξη, αλλά εφικτή», όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργεια (ΙΕΑ).

Από την άλλη, στην ίδια έκθεση διαπιστώνεται ότι δεν αρκούν οι τωρινές πολιτικές ανάπτυξης ΑΠΕ: ακόμα και αν όλα τα κράτη εφάρμοζαν πλήρως τα υφιστάμενα σχέδιά τους, ο πλανήτης και πάλι θα υπολείπεται κατά 30% σε σχέση με τον στόχο τριπλασιασμού της εγκατεστημένης ανανεώσιμης ισχύος ως το 2030.

Σε δημοσίευμα του Al Jazeera, ο Νίκος Μάντζαρης σχολίασε ότι αφενός η εκτίμηση της ΙΕΑ μπορεί πράγματι να επιτευχθεί, αφετέρου η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αέριο έρχεται σε αντίφαση τόσο με τους διεθνείς στόχους όσο και με αυτούς που έχει θέσει η ίδια.

Πολλά κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σχεδιάζουν να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το ορυκτό αέριο. Συγκεκριμένα, με βάση τα υπάρχοντα σχέδια, μόνο 7 μονάδες αερίου θα κλείσουν ενώ 71 νέες σχεδιάζονται, με το συνολικό αριθμό των μονάδων αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή να ανέρχεται σε 846 σε όλη την Ευρώπη.

«Όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, ιδιωτικοί ή κρατικοί, πρέπει να κατευθυνθούν για τη γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ μέσω επενδύσεων σε δίκτυα, υποδομές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και τεχνολογίες διαχείρισης της ζήτησης», κατέληξε ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank.

Οι δηλώσεις του φιλοξενήθηκαν στο άρθρο του John T. Psaropoulos για το Al Jazeera με τίτλο «Tripling clean electricity by 2030 achievable: International Energy Agency», το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024. Μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά εδώ.