Oι περικοπές ΑΠΕ, οι μηδενικές τιμές ενέργειας και τα μέτρα «πρώτης γραμμής»

Συνολικά τις 515 GWH έχουν φτάσει οι περικοπές πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ τις 166 έφτασαν οι ώρες με μηδενικές, σχεδόν μηδενικές ή και αρνητικές τιμές στην αγορά χονδρικής.

Τα παραπάνω ευρήματα του Green Tank παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Φιντικάκης σε ρεπορτάζ του για το energypress και το euro2day. Tα άρθρα δημοσιεύθηκαν στις 23 Ιουλίου 2024.

Αν και οι περικοπές ΑΠΕ έχουν μειωθεί σε σχέση με την άνοιξη, ακόμα και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο – εν μέσω παραγωγής ΑΠΕ και αύξησης της ζήτησης – «πετάχτηκαν» 85 πράσινες GWh, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την εξέλιξη του φαινομένου το φθινόπωρο όταν αναμένεται να μειωθεί η ζήτηση.

Συμπερασματικά, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, λείπουν από το σύστημα οι μπαταρίες και διατηρείται η ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς ΑΠΕ και ζήτησης – ιδιαίτερα τα βράδια – τόσο θα αυξάνονται και οι περικοπές, ακόμη και σε μήνες με πολύ υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σε μια περίοδο που οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού εκτοξεύονται λόγω της αυξημένης χρήσης ορυκτών καυσίμων, δεν έχουμε την “πολυτέλεια” να απορρίπτουμε φθηνές ΑΠΕ. Για αυτό τον λόγο, και έως ότου αναπτυχθούν επαρκείς υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα “πρώτης γραμμής”, όπως η μετατόπιση των ωρών μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου τις μεσημεριανές ώρες», ανέφερε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής και συνιδρυτής του Green Tank.