Οι αιτίες πίσω από τη νέα αύξηση στις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο

Μετά την «κρίση» του Ιουλίου, νέα αύξηση στις τιμές χονδρικής ρεύματος καταγράφεται στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Αιτία αυτή τη φορά είναι οι καταστροφές των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Θερμικές μονάδες λιγνίτη και αερίου στην Ελλάδα προχωρούν σε εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να επωφεληθούν από τις αστρονομικές τιμές που προσφέρονται στη διεθνή αγορά, κάτι όμως που λειτουργεί εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή. Έτσι, για παράδειγμα, στις 4 Σεπτεμβρίου η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν καθαρά εξαγωγική. 

Οι τιμές αγγίζουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις βραδινές ώρες, όταν μεγιστοποιείται η συνεισφορά των λιγνιτικών μονάδων και των μονάδων αερίου στην κάλυψη της ζήτησης, εγχώριας αλλά και γειτονικών χωρών.

«Η αυξημένη χρήση των ακριβών μονάδων ορυκτών καυσίμων επιβαρύνει τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας», τόνισε ο Νίκος Μάντζαρης σε σχετικό ρεπορτάζ του Στέλιου Μπούρα για το Business Daily (4/9/2024).

Όπως εξήγησε, οι προσφορές που γίνονται από κάποιες θερμικές μονάδες της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερες από το μεταβλητό κόστος τους, οδηγώντας τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε δυσθεώρητα κέρδη.

«Κάτι τέτοιο επιτρέπεται μεν από τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά δεν παύει να επιβαρύνει δυσανάλογα τους Έλληνες καταναλωτές», πρόσθεσε ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank.

Μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ εδώ.