Το Clean Industrial Deal στη νέα περίοδο της ΕΕ

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο newsletter Sustainable Views των Financial Times (16/9), οι επικεφαλής του δικτύου Think Sustainable Europe υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το νέο Βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών (Clean Industrial Deal) πρέπει να αντιμετωπίσει κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μπορεί η νέα στρατηγική ατζέντα της ΕΕ να εστιάζει στην οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια ως απάντηση στις γεωπολιτικές προκλήσεις, αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και της ευημερίας των πολιτών. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη του Clean Industrial Deal πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο του σχεδιασμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι όχι μόνο θα μετασχηματίσει την οικονομία της ΕΕ αλλά και θα βελτιώσει τις ζωές των πολιτών.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τρεις είναι οι βασικοί τομείς εστίασης. Πρώτον, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει βιομηχανικές πολιτικές που προωθούν την καινοτομία, όπως επίσης και κανονιστικά πλαίσια και σαφείς περιβαλλοντικούς στόχους.

Δεύτερον, η ΕΕ πρέπει να αφήσει τον προστατευτισμό και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση διεθνών σχέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν την Ευρώπη να εξασφαλίσει τους πόρους που χρειάζεται, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Τέλος, οι συγγραφείς του άρθρου υπογραμμίζουν ότι το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ μπορεί να χρησιμεύσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τάσσονται υπέρ μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης που γεφυρώνει τους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Έτσι, η Ευρώπη θα μπορέσει πραγματικά να ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών για βιωσιμότητα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία των πολιτών της.

To άρθρο γνώμης υπογράφηκε από τους:

  • Eero Yrjö-Koskinen, Institute for European Environmental Policy (IEEP), Βέλγιο
  • Sébastien Treyer, Institute for Sustainable Development and International Relations (IDDRI), Γαλλία
  • Nathalie Bernasconi-Osterwalder, IISD Europe, Ελβετία
  • Ιόλη Χριστοπούλου, The Green Tank, Ελλάδα
  • Vit Dostál, Association for International Affairs (AMO), Τσεχία
  • Christoph Heinrich, Ecologic Institute, Γερμανία
  • András Kéri, Energiaklub Climate Policy Institute, Ουγγαρία
  • Alexander Müller, TMG Think Tank for Sustainability, Γερμανία
  • Måns Nilsson, Stockholm Environment Institute (SEI), Σουηδία
  • Maria José Sanz, Basque Centre for Climate Change (BC3), Ισπανία

Mπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά εδώ.