Γιατί χρειαζόμαστε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και μετά το 2027

Tην ανάγκη να συνεχιστεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο (2028-2034) αναδεικνύει η Ιωάννα Θεοδοσίου με άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο capital.gr στις 26 Σεπτεμβρίου 2024.

Όπως εξηγεί, για τις 92 περιφέρειες ανά την Ευρώπη που αξιοποιούν σήμερα το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), η ύπαρξή του υπήρξε καταλύτης παρέχοντας έναν σαφή και χρηματοδοτούμενο οδικό χάρτη για την αναπτυξιακή τους στροφή.

Ωστόσο, παρά τη συμβολή του ΤΔΜ, υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, όπως καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων, έλλειψη διοικητικού προσωπικού και χαμηλή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Συνεπώς, η συνέχιση της χρηματοδότησης και μετά το 2027 θα δώσει στις λιγνιτικές περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης τον αναγκαίο χρόνο για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδιασμού τους και την περαιτέρω εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών.

Το άρθρο αυτό έρχεται μετά από κοινή ανακοίνωση 42 ευρωπαϊκών οργανώσεων που δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 – μεταξύ των οποίων και το Green Tank – με την οποία ζητούν από την ηγεσία της ΕΕ τη διατήρηση του ΤΔΜ, καταθέτοντας μάλιστα και προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο γνώμης της Iωάννας Θεοδοσίου στο capital.gr εδώ.

Η κοινή ανακοίνωση των 42 οργανώσεων είναι διαθέσιμη στα αγγλικά εδώ.