Τον Απρίλιο 2025, για πρώτη φορά μετά από έξι συνεχόμενους μήνες, το ισοζύγιο διασυνδέσεων κατέληξε σε καθαρές εισαγωγές 433 GWh. Ταυτόχρονα, η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο έπεσε σε χαμηλό 17 μηνών με 1,103 GWh. Έτσι η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας (89.1 €/MWh), ήταν η χαμηλότερη από τον Μάιο του 2024. Η παραγωγή των ΑΠΕ έφτασε τις 1,960 GWh, παρά τις περικοπές 172 GWh, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τον Μάρτιο (15.6%).
Η παρούσα ανάλυση αφορά την ηλεκτροπαραγωγή σε ολόκληρη την επικράτεια και βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία δεδομένα του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο (Απρίλιος 2025) και του ΔΕΔΔΗΕ για τα μη διασυνδεμένα νησιά (Μάρτιος 2025). Επιπλέον, αξιοποιεί τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τη χαμηλή και μέση τάση, καθώς και για την εγκατεστημένη ισχύ συστημάτων αυτοπαραγωγής (Απρίλιος 2025). Για την ακριβέστερη προσέγγιση της ηλεκτροπαραγωγής από ΣΗΘΥΑ στη χαμηλή και μέση τάση, όπως και για τους συντελεστές χρησιμοποίησης φωτοβολταϊκών που απαιτούνται για την εκτίμηση της αυτοπαραγωγής, αξιοποιούνται τα δεδομένα του δελτίου του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του ΔΑΠΕΕΠ ως τον Μάρτιο του 2025. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε εδώ.
Ο μήνας Απρίλιος
Τον Απρίλιο 2025 οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) συνεχίζουν να είναι στην πρώτη θέση της ηλεκτροπαραγωγής με 1,960 GWh πάρα την πτώση σε σχέση με τον Μάρτιο (-15.6%).
Το ορυκτό αέριο συνέχισε την καθοδική πορεία που είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας πτώση 27% (407 GWh). Με 1,103 GWh η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό αέριο ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 17 μηνών (από το Δεκέμβρη του 2023). Επίσης, η μείωση της παραγωγής από αέριο τον Απρίλιο είναι συγκρίσιμη με την αλλαγή στο ισοζύγιο διασυνδέσεων (από 36 GWh εξαγωγές τον Μάρτιο σε +433 GWh τον Απρίλιο).
Καθοδική πορεία είχε και ο λιγνίτης με 141 GWh και πτώση 20.7% σε σχέση με τον Μάρτιο. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά παρέμειναν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του Μαρτίου με 194 GWh.
Η συνολική εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 6.8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταλήγοντας στις 4,074 GWh και νέο ελάχιστο για το 2025.
Η εικόνα του ισοζυγίου διασυνδέσεων άλλαξε τον Απρίλιο, καταλήγοντας με την Ελλάδα να έχει καθαρές εισαγωγές 433 GWh. Αυτό είχε να συμβεί από τον Σεπτέμβριο 2024, καθώς το προηγούμενο εξάμηνο καταγράφονταν μόνο καθαρές εξαγωγές. Στην αλλαγή αυτή συνέβαλλε και η διακοπή της λειτουργίας της διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, καθώς η Ιταλία είναι η χώρα στην οποία η Ελλάδα εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του ENTSO-E, το 2024 οι καθαρές εξαγωγές προς την Ιταλία ήταν κατά μέσο όρο 119 GWh κάθε μήνα.
Η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας (89.1 €/MWh), ήταν η χαμηλότερη από τον Μάιο του 2024, σημειώνοντας πτώση 15.9% σε σχέση με τον Μάρτιο 2025.
Πρώτο τετράμηνο του έτους
Σύγκριση πηγών
Παρά τη μείωση του ορυκτού αερίου και την αύξηση των ΑΠΕ αυτό το μήνα, με 7,427 GWh για το πρώτο τετράμηνο το αέριο έχει αθροιστικά την υψηλότερη ηλεκτροπαραγωγή της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο, οι ΑΠΕ έχοντας καταγράψει 7,247 GWh έχουν μειώσει αρκετά τη διαφορά με το αέριο.
Ο λιγνίτης με παραγωγή 1,267 GWh, ήταν στην τρίτη θέση και σε επίπεδα παρόμοια με το 2024 για το ίδιο διάστημα.
Όπως και το πρώτο τρίμηνο του έτους έτσι και τώρα, στην τρίτη θέση βρέθηκε το πετρέλαιο με 928 GWh και την υψηλότερη ηλεκτροπαραγωγή των τελευταίων τριών ετών. Ακολούθησαν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 855 GWh για το τετράμηνο, καταλήγοντας έτσι στη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων πέντε ετών για αυτή την περίοδο.
Στο ισοζύγιο των διασυνδέσεων, παρά την καταγραφή καθαρών εισαγωγών για τον μήνα Απρίλιο, αθροιστικά το πρώτο τετράμηνο του 2025 η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας με 425 GWh, σημειώνοντας υψηλό τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία.
Μερίδια πηγών στην κάλυψη της ζήτησης
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τετράμηνο του 2025 ήταν 17,826 GWh.
Οι ΑΠΕ πέρασαν στην πρώτη θέση στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 43.6% ανακόπτοντας την ανοδική πορεία του αερίου που είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2025. Το ορυκτό αέριο βρέθηκε στη δεύτερη θέση καλύπτοντας 41.7% της ζήτησης.
Στην τρίτη θέση κατατάχθηκε ο λιγνίτης με μερίδιο 7.1%, παρόμοιο με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η συνέχιση της περιορισμένης παραγωγής από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά περιόρισε το μερίδιο τους στην κάλυψη της ζήτησης του πρώτου τετραμήνου στο 4.8% της ζήτησης, όπως και το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Το μερίδιο του πετρελαίου έμεινε στο 5.2% της ζήτησης, καθώς η συνεισφορά του στα μη διασυνδεδεμένα νησιά παρέμεινε αμετάβλητη για το τετράμηνο. Ωστόσο από τον επόμενο μήνα αναμένονται μειώσεις στο συγκεκριμένο μερίδιο χάρη στην έναρξη της νέας διασύνδεσης της Κρήτης τον Μάιο.
Μεταβολές πηγών στην κάλυψη της ζήτησης
Συγκρίνοντας το πρώτο τετράμηνο του 2025 με το πρώτο τετράμηνο του 2024, παρατηρείται μείωση των ΑΠΕ (-354 GWh, 4.4%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (-300 GWh, 26%). Όπως και τον Μάρτιο, η μείωση των ΑΠΕ φαίνεται να οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της παραγωγής από αιολικά. Ενδεικτικά και αναφερόμενοι μόνο στην υψηλή τάση, παρατηρούμε ότι η παραγωγή των αιολικών μειώθηκε -641 GWh σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο 2024, ενώ η παραγωγή από φωτοβολταϊκά αυξήθηκε +496 GWh.
Η ζήτηση σημείωσε αύξηση κατά +563 GWh (3.3%). Ο λιγνίτης και το πετρέλαιο είχαν μικρές μεταβολές, με συνολική αύξηση +29.5 GWh.
Το ορυκτό αέριο είχε τη μεγαλύτερη μεταβολή από όλες τις πηγές, σημειώνοντας αύξηση +1,994 GWh (36.7%) σε σχέση με το 2024. Συγκεκριμένα, η αύξηση του αερίου ήταν κατά 776 GWh μεγαλύτερη της αύξησης της ζήτησης και της μείωσης των καθαρών πηγών (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά) αθροιστικά. Το ίδιο διάστημα είχαμε αύξηση των καθαρών εξαγωγών κατά +806 GWh. Βλέπουμε έτσι ότι η αύξηση του αερίου έγινε κατά βάση για την κάλυψη εξαγωγών και όχι για να αντισταθμίσει μείωση παραγωγής από ΑΠΕ ή την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.
Οι αντίστοιχες ποσοστιαίες μεταβολές το πρώτο τετράμηνο του 2025, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024 ήταν:
Λιγνίτης: +0.8%
Ορυκτό αέριο: +36.7%
ΑΠΕ: -4.4%
Μεγάλα υδροηλεκτρικά: -26%
Καθαρές εισαγωγές: -212%
Πετρέλαιο: +2.1%
Ζήτηση: +3.3%
Σύγκριση καθαρής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα
Το πρώτο τετράμηνο του 2025 τα ορυκτά καύσιμα (ορυκτό αέριο, λιγνίτης, πετρέλαιο) κάλυψαν 54% της ζήτησης, σημειώνοντας το υψηλότερο μερίδιο των τελευταίων έξι ετών. Επίσης, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων δεν είχε ξεπεράσει το 50% από το 2021. Καθοριστικό ρόλο στην εικόνα αυτή έχει το ορυκτό αέριο καθώς είναι το βασικό ορυκτό καύσιμο που έχει σημειώσει άνοδο το 2025.
Ωστόσο το πρώτο τετράμηνο του 2025 η διαφορά μεταξύ της καθαρής ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων μειώθηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2025. Τα ορυκτά καύσιμα είχαν συνολική παραγωγή 9,624 GWh, ενώ οι καθαρές πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα, αυτοπαραγωγή) ακολούθησαν με 8,622 GWh αθροιστικά για το τετράμηνο.
Περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, οι περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ στην υψηλή τάση έφτασαν τον Απρίλιο τις 343 GWh ενώ αθροιστικά για το 2025 τις 565 GWh.
Συγκρίνοντας με τις αντίστοιχες προβλέψεις για τον Απρίλιο του 2024 (259 GWh) που ήταν οι υψηλότερες μηνιαίες του προηγούμενου έτους, οι περικοπές αυξήθηκαν κατά 32.5 %.