Σχετικά με την υπουργική απόφαση για την προστασία του Αώου

Καλεσμένη στην εκπομπή «Σύνορα» της ΕΡΤ3 στις 12/7/2024, η Ιόλη Χριστοπούλου συνομίλησε με την Κάλλη Ζάραλη και εξήγησε τη σημασία της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους όρους προστασίας για το τμήμα του ποταμού Αώου που χαρακτηρίστηκε ως Προστατευόμενο Τοπίο και Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός τον Νοέμβριο του 2023.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση αυτή αποκλείει την κατασκευή φραγμάτων, υδροηλεκτρικών και άλλων έργω που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του ποταμού, ενώ παράλληλα προωθεί βιώσιμες δραστηριότητες για την περιοχή (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός κ.ά.).

Επόμενος στόχος για την προστασία της λεκάνης απορροής του Αώου είναι η ένωση των δύο προστατευόμενων τμημάτων του στην Ελλάδα, δηλαδή του τμήματος που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και του νέου Προστατευόμενου Τοπίου σε ένα ενιαίο εθνικό πάρκο. Η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται σε τελικό στάδιο εκπόνησης η σχετική μελέτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έχοντας πλέον θεσμική προστασία και στις δύο πλευρές των συνόρων, τίθεται επίσης η βάση για τη δημιουργία ενός διασυνοριακού πάρκου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό, τονίστηκε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ της ανάπτυξης και της προστασίας των οικοσυστημάτων για να μην υπάρξουν ζητήματα – όπως με το νέο αεροδρόμιο Αυλώνας, για το οποίο έχουν υπάρξει αντιδράσεις και καταγγελίες από οργανώσεις και φορείς. Το έργο σχεδιάζεται σε περιοχή που είναι σταθμός για τα μεταναστευτικά είδη πτηνών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Για την αποφυγή των επιπτώσεων που θα προκαλέσει, έχουν κατατεθεί προτάσεις για διαφορετικές χωροθετήσεις.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή «Σύνορα» εδώ.