Για την απανθρακοποίηση θέρμανσης, τηλεθέρμανσης, μεταφορών και βιομηχανίας

Τη δημοσκόπηση του Green Tank για το μέλλον της θέρμανσης και της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία – όπου διαπιστώθηκε ότι 7 στους 10 πολίτες της περιφέρειας επιθυμούν επανεξέταση του παρόντος σχεδίου που βασίζεται στο αέριο – κλήθηκε να σχολιάσει ο Νίκος Μάντζαρης στην εκπομπή Euranet του ΣΚΑΪ 100.3 με τον Νίκο Ανδρίτσο.

Όπως εξήγησε, η ορθή λύση που θα προσφέρει προσιτές τιμές θέρμανσης στους καταναλωτές και θα συμβαδίζει με τα απαιτούμενα της Πράσινης Συμφωνίας είναι ένα μείγμα τεχνολογιών ΑΠΕ.

Κάτι τέτοιο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, στη Δανία που έχει ένα εκτενές δίκτυο τηλεθέρμανσης το οποίο καλύπτει τις θερμικές ανάγκες του μισού πληθυσμού της, το 2023 το μερίδιο των ΑΠΕ σε αυτό ήταν 78%. Παράλληλα, χώρες όπως η Λετονία και η Ουγγαρία στρέφονται στη βιομάζα, τα ηλιοθερμικά και τη γεωθερμία.

Γενικότερα, πέρα από τη θέρμανση, η απανθρακοποίηση διάφορων κλάδων της οικονομίας (όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές) είναι εφικτή, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα μεν, με σωστή ιεράρχηση και σωστές τελικές χρήσεις δε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πράσινη μετάβαση και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, ο Νίκος Μάντζαρης τόνισε ότι η καλύτερη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας είναι το πρασίνισμα της βιομηχανίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες έχουν ήδη στραφεί σε προγράμματα απανθρακοποίησης των διεργασιών τους, πρωτοπορώντας στην εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Καινοτομίας του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικιαωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ).

Σε άλλη ερώτηση για το πράσινο υδρογόνο, σημείωσε ότι αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της επόμενης δεκαετίας και η ανάπτυξή του πρέπει να ξεκινήσει από τώρα – όχι όμως στη θέρμανση ή την ηλεκτροπαραγωγή όπου έχουμε φθηνότερες και καθαρότερες λύσεις, αλλά σε τομείς που είναι δύσκολο να απανθρακοποιηθούν όπως τα βαρέα οχήματα, η αεροπλοΐα και η ναυτιλία.

Η εκπομπή αναμεταδόθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου και είναι διαθέσιμη εδώ.