Προτάσεις του Green Tank για την επιτάχυνση του προγράμματος ενεργειακών κοινοτήτων στις λιγνιτικές περιοχές

Το Green Tank ενέκρινε την τροποποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης ενεργειακών κοινοτήτων στις περιοχές μετάβασης που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023. Ωστόσο απέστειλε σχόλια και προτάσεις στην Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ).

Η τροποποίηση είναι τεχνικής φύσης και αφορά στην αλλαγή του ορίου στο κριτήριο αποδοτικότητας (από 0.6 σε 0.35). Πραγματοποιείται επειδή έχει προηγηθεί η συμπερίληψη δαπανών για όρους σύνδεσης και για συμβουλευτικές και μελετητικές υπηρεσίες ως επιλέξιμων δαπανών, το οποίο οδηγεί στην ανάγκη για μείωση αυτού του ορίου.

Τόσο από αυτή την τροποποίηση όσο και από τις δύο τροποποιήσεις της αρχικής πρόσκλησης που προηγήθηκαν, γίνεται σαφής η προσπάθεια της ΕΥΔΑΜ να «ξεκολλήσει» ένα πρόγραμμα κομβικής σημασίας για τις λιγνιτικές περιοχές. Για τον λόγο αυτό, το Green Tank ενέκρινε την προτεινόμενη τροποποίηση.

Ωστόσο δημιουργεί μεγάλη ανησυχία το ότι «έως και σήμερα δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο την εν λόγω Πρόσκλησης», όπως καταγράφεται στην τροποποίηση, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 11 μήνες από την έκδοση της πρώτης πρόσκλησης.

Για τον λόγο αυτό το Green Tank κατέθεσε δύο προτάσεις:

  1. Να υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση της Επιτροπής Παρακολούθησης για τους ακριβείς λόγους που εμποδίζουν την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης, στην οποία να κληθούν και οι δήμαρχοι των επιλέξιμων δήμων, όπως και άλλες αρμόδιες αρχές (πχ ΔΕΔΔΗΕ, DG Regio κλπ).
  2. Να εκδοθεί άμεσα νέα πρόσκληση για έργα αυτοπαραγωγής με μπαταρίες από ενεργειακές κοινότητες πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευρύνοντας έτσι τις κατηγορίες δικαιούχων που τώρα περιλαμβάνουν μόνο ΟΤΑ και συναφείς φορείς.

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχόλια που κατέθεσε το Green Tank στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΔΑΜ 2021-2027 εδώ.