Αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αποφυγή περιφερειακών κρίσεων τιμών ενέργειας

Για δεύτερη φορά μετά τον Ιούλιο, καταγράφεται μια κρίση στις τιμές ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Οι αιτίες για τις δύο αυτές κρίσεις είναι κοινές. Όπως εξήγησε ο Νίκος Μάντζαρης στην εκπομπή «Σύνορα» της ΕΡΤ3 (13/9/2024), καταρχάς σε πολλές χώρες της περιοχής παρουσιάστηκαν ελλείμματα στην προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός επιτρέπεται στους παραγωγούς ηλεκτρισμού να πουλούν ενέργεια ανεξαρτήτως κέρδους, η αυξημένη ζήτηση και η μειωμένη προσφορά σε αυτή τη μη ελεγχόμενη αγορά οδήγησε σε υψηλές τιμές.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αγορά ενέργειας. Διαφορετικά, οι κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η ελληνική μπορούν και πρέπει να στείλουν σήμα στους παραγωγούς ότι δεν θα ανεχτούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Παράλληλα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας, χρειάζεται ένα μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που να βασίζεται στις φθηνές ΑΠΕ, αλλά και στις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.

Τέλος, πέρα από το θεσμικό επίπεδο, πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που οι πολίτες καταναλώνουν ενέργεια, με τη μετατόπιση του νυχτερινού τιμολογίου το μεσημέρι (όταν έχουμε υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ) και την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του Νίκου Μάντζαρη στην Κάλλη Ζάραλη για την εκπομπή «Σύνορα» της ΕΡΤ3 στο κανάλι μας στο YouTube.