Οι ΑΠΕ είναι η λύση στην κρίση των τιμών ηλεκτρισμού

Για το ζήτημα της πρόσφατης εκτόξευσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας συνομίλησε ο Νίκος Μάντζαρης με τον Λευτέρη Κουρκουλό τόσο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, στις 6 Οκτωβρίου, όσο και στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Γαύδος FM 88.8, στις 7 Οκτωβρίου.

Καταρχάς, εξήγησε ότι ο κεντρικός λόγος που σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω είναι η εξάρτηση του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, και ειδικότερα τον λιγνίτη και το ορυκτό αέριο. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη αυξήθηκε από την αρχή του έτους λόγω του διπλασιασμού των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στο χρηματιστήριο ρύπων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα σήμερα να κυμαίνεται γύρω στα 120 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση του κόστους προμήθειας του ορυκτού αερίου, από το οποίο εξαρτάται περισσότερο η χώρα μας, καθώς το πρώτο οκτάμηνο του 2021 κάλυψε το 42% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο υπερ-τετραπλασιασμός του κόστους ορυκτού αερίου από τις αρχές του χρόνου εκτόξευσε το αντίστοιχο κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Στον αντίποδα του κόστους βρίσκονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς η ηλεκτρική ενέργεια από νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά κοστίζει ήδη λιγότερο από 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο Νίκος Μάντζαρης περιέγραψε τα μέτρα που δρομολογούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών η οποία προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον πριν την άνοιξη. Τόνισε όμως ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά και ότι η συστημική και μακροπρόθεσμη λύση είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με ταυτόχρονη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που δεν είναι μόνο απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και πολύ φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα. Διευκρίνισε ότι απαιτείται η εγκατάσταση μεγάλης νέας ισχύος ΑΠΕ για να επιτευχθούν οι στόχοι αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ορθολογικό τρόπο, πράγμα που συνοδεύεται από δύο προϋποθέσεις. Πρώτον τη διαμόρφωση ενός νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, που θα είναι ικανό και επαρκές για την προστασία της βιοποικιλότητας, και δεύτερον η ευρεία κοινωνική συναίνεση η οποία απαιτεί συστηματική και υπεύθυνη ενημέρωση, διάλογο και συμμετοχή των πολιτών.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έδωσε στον ρόλο που μπορούν να έχουν οι πολίτες στην ενεργειακή μετάβαση προς τις ΑΠΕ και ταυτόχρονα στη θωράκισή τους από την άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων προς κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση του Νίκου Μάντζαρη με τον Λευτέρη Κουρκουλό στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης εδώ:

Μπορείτε επίσης να ακούσετε το απόσπασμα από τη ραδιοφωνική συζήτηση στο Γαύδος FM 88.8 εδώ: