Η αποκατάσταση των ποταμών και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα

Η Ιόλη Χριστοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή #NaMaste, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και την Ιωάννα Νιαώτη για την αποκατάσταση των ποταμών. Θυμίζοντας τα ρομαντικά χρόνια της προβιομηχανικής περιόδου και τον ζωτικό ρόλο των ποταμών για τις πόλεις και τους κατοίκους τους, η Διευθύντρια Πολιτικής του Green Tank σχολίασε τη σύγχρονη τάση αποκατάστασης των ποταμών ως κεντρικό ευρωπαϊκό στόχο για την επαναφορά της φύσης στη ζωή μας.

Με παραδείγματα από την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιόλη Χριστοπούλου επεσήμανε πως η αποκατάσταση των ποταμών στα μεγάλα αστικά κέντρα προϋποθέτει σχεδιασμό για τη δημιουργία χώρου, υπολογισμό κόστους σε σύγκριση με τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν και κυρίως συζήτηση με τους κατοίκους των πόλεων.

Ειδικότερα για την Αθήνα, τόνισε από τη μία την αφθονία των υδάτινων πόρων και από την άλλη τη σημαντική περιβαλλοντική απώλεια από την αλλοίωση της φυσικής ροής των ποταμών και των ρεμάτων που προκαλεί όλο και εντονότερες αντιδράσεις και παρεμβάσεις από ομάδες πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Πρότεινε δε, η αποκατάσταση των ποταμών να ενταχθεί οργανικά σε έναν μελετημένο και πιο ώριμο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ανακούφιση από τους καύσωνες που βιώνει πια έντονα και η Ελλάδα.

Τέλος, αναφέρθηκε στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και τους στόχους αποκατάστασης της φύσης μεταξύ των οποίων είναι και η αποκατάσταση 25000 χλμ. ποταμών ώστε να γίνουν ποτάμια ελεύθερης ροής. Εν αναμονή λεπτομερούς νομοθετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα θέσει δεσμευτικό νομικό στόχο προς αυτήν την κατεύθυνση, επεσήμανε πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια θα δούμε αρκετά παραδείγματα ελεύθερων ποταμών, τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα στον επανασχεδιασμό και των αστικών χώρων.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 27/02/2022. Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: