Μια ακόμα απάντηση στον Πάρι Κουκουλόπουλο

Απάντηση του Νίκου Μάντζαρη στη συνέχιση της δημόσιας αντιπαράθεσης από τον Πάρι Κουκουλόπουλο.

Δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κοζάνης όπως το kozan.gr με τον τίτλο:

Μια ακόμα απάντηση στον Πάρι Κουκουλόπουλο

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο.

Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος και πάλι να απαντήσω στον κ. Κουκουλόπουλο που θεώρησε σκόπιμο να συνεχίσει τη δημόσια, προσωπική αντιπαράθεση. Θα ακολουθήσω μάλιστα τη δική του αρίθμηση στο τελευταίο σχετικό άρθρο του.

1. Και πάλι αδιάβαστος ο κ. Κουκουλόπουλος. Κάθε άλλο παρά αδιαφορώ για την τηλεθέρμανση της περιοχής. Αν αδιαφορούσα, δεν θα είχαμε καταθέσει από το 2016 (!) μελέτη για τη θέρμανση της περιοχής με εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ιδού!

Επί της ουσίας θεωρώ ότι η Δ. Μακεδονία δεν πρέπει να παγιδευτεί ξανά για χρόνια σε μη βιώσιμες λύσεις. Υπογραμμίζω ότι η αρχή του τέλους για τον λιγνίτη σήμανε όταν οι χρηματοδοτικές πηγές άρχισαν να στερεύουν. Δυστυχώς σχεδόν κανείς στην Ελλάδα και στη Δ. Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κουκουλόπουλου, δεν το κατάλαβε με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη; Σταματά η χρηματοδότηση σε υποδομές ορυκτού αερίου. Το δις εξαμαρτείν…

2. Το βίντεο που θύμισα στον κ. Κουκουλόπουλο δείχνει ότι δεν διστάζει να πει πράγματα προκειμένου να γίνει ευχάριστος στους πολίτες. Ναι, είναι αλήθεια ότι εγώ δεν το κάνω αυτό. Όντως, όπως λέει, να μια μεγάλη μας διαφορά!

3. Ο κ. Κουκουλόπουλος και πάλι αυθαιρετεί λέγοντας ότι δεν με ενδιαφέρει η ενεργειακή ασφάλεια. Απλά δεν έχω μείνει κολλημένος σε αντιλήψεις του προηγούμενου αιώνα για αυτήν. Ναι, όντως, να μια ακόμα μεγάλη μας διαφορά!

Ο κ. Κουκουλόπουλος θεωρεί ότι η ενεργειακή ασφάλεια εξισώνεται με τα ορυκτά καύσιμα. Τον ενημερώνω λοιπόν πως το πρώτο εξάμηνο του 2020 το 56% της ενέργειας στη Γερμανία προήλθε από ΑΠΕ και κανένα φως δεν έσβησε.

Γενικότερα, πλέον οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας είναι σε θέση να προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια. Αν μάλιστα ο κ. Κουκουλόπουλος ήταν ελαφρά προοδευτικότερος θα έβλεπε ότι η μετατροπή λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες αποθήκευσης καθαρής ενέργειας είναι μια ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία και τη διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιφέρειας.

4. Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα μνήμης ή γνώσης του ν.3468/2006. Ο κ. Κουκουλόπουλος δυσκολεύεται να καταλάβει αυτό που του λέω και που νομίζω καταλαβαίνουν οι πάντες: Το ορυκτό αέριο δεν είναι ΑΠΕ, είτε πρόκειται για μονάδα ΣΗΘΥΑ, είτε όχι.

5. Ο κ. Κουκουλόπουλος μάλλον επιδιώκει να ρίξει σκιές γύρω από την άμισθη, εθελοντική συμμετοχή μου στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής μαζί με διακεκριμένους επιστήμονες όπως ο κ. Ζερεφός, ο κ. Συνολάκης, η κα Κουντούρη, η κα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη, η κα Παπαδοπούλου, ο κ. Γερασόπουλος ο κ. Ζάνης, ο κ. Πανιάρας και ο κ. Μέλισσας που συμμετέχουν στην ίδια άμισθη και εθελοντική βάση. Μερικές μέρες πριν μάλιστα  δημοσιεύσαμε και τη γνωμοδότησή μας για τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο που συνιστώ στον κ. Κουκουλόπουλο να διαβάσει προς ενημέρωσή του γύρω από το ευρωπαϊκό κλιματικό γίγνεσθαι. Ολόκληρο ΦΕΚ βγήκε σχετικά (ν.4638/2019) όπου διευκρινίζεται ότι οι θέσεις δεν είναι αμειβόμενες. Τι ακριβώς επιδιώκει ο κ. Κουκουλόπουλος κομίζοντας γλαύκας εις Αθήνας;

Επίσης, και πάλι άμισθα και εθελοντικά συμμετέχω, στην Περιφερειακή ομάδα για τη Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η δίκαιη μετάβαση της ΠΔΜ δεν είναι project όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Κουκουλόπουλος. Είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι συστηματικά σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2015. Ο λόγος απλός: θεωρώ τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών τη σημαντικότερη πρόκληση βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής της περιόδου που διανύουμε.

Εδώ και χρόνια έχω επιλέξει να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών και όχι ως σύμβουλος της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Και στις 2 παραπάνω επιτροπές που συμμετέχω δε, είμαι εντελώς ελεύθερος να διατυπώνω τις απόψεις μου. Δεν θα δεχόμουν να συμμετέχω άλλωστε σε καμία άλλη περίπτωση.

Οπότε θεωρώ επιεικώς απαράδεκτους τους υπαινιγμούς του κ. Κουκουλόπουλου και τον καλώ να εγκαταλείψει αυτό το ολισθηρό μονοπάτι που δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά μόνο ένδεια επιχειρημάτων.

6. Να κι ένα σημείο που συμφωνούμε με τον κ. Κουκουλόπουλο: Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια!