Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Συμμετοχή της Ιόλης Χριστοπούλου στην τηλεοπτική συζήτηση με θέμα τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα στην εκπομπή «Κάρτα Μέλους» της Ματρώνης Δικαιάκου.

Η εκπομπή παρουσίασε τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Μαΐου, ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η συζήτηση κάλυψε και τους δύο πυλώνες της νέας στρατηγικής. Αναφέρθηκε, δηλαδή, στους στόχους που αφορούν στη διατήρηση της φύσης και την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών καθώς και σε εκείνους που εντάσσονται πλέον πιο εμφατικά στη νέα στρατηγική και αφορούν στην αποκατάσταση της φύσης. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η Στρατηγική της ΕΕ από τη φάρμα στο πιάτο, που θα πρέπει να οδηγήσει στη συνολική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η εκπομπή, επίσης, ανέδειξε την αξία της βιοποικιλότητας και τη σύνδεση της κατάστασης της βιοποικιλότητας με τη δημόσια υγεία, που έχει γίνει περισσότερο αισθητή σε όλους λόγω της πανδημίας.

Η Ιολη Χριστοπούλου παρουσίασε τα πρώτα ευρήματα της αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, μία δράση του Green Tank στο πλαίσιο του έργου «Προτεραιότητα στη Φύση». Επίσης, τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να συμμετέχει στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συζητήσεις με φιλόδοξες θέσεις.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Δημόπουλος καθηγητής βοτανικής και οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και νέο πρόεδρο της Επιτροπής «Φύση 2000». Με διαδικτυακές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις συμμετείχαν επίσης η Παναγιώτα Μαραγκού απο το WWF Ελλάς, η Εύα Θεοφάνου από την πρωτοβουλία Bee to Be και ο Νίκος Κουτής από το δίκτυο για την οικολογική γεωργία “ΑΙΓΙΛΩΨ.

Η εκπομπή προβλήθηκε από τη Βουλή Τηλεόραση το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020.

Δείτε όλη την εκπομπή εδώ:


Σημείωση: Το έργο «Προτεραιότητα στη Φύση» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Green Tank.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.