Ενεργειακό ζήτημα και δίκαιη μετάβαση

Στην ενότητα του Greenwave Festival με τίτλο «Οικονομία, Περιβάλλον και Ειρήνη: Η πολύπλευρη κρίση, τα σημερινά αδιέξοδα και το Green New Deal», που διοργανώθηκε από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, συμμετείχε η Ιωάννα Θεοδοσίου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 και σε αυτή συμμετείχαν ο Sven Giegold, ευρωβουλευτής των Πράσινων και ιδρυτικό μέλος της Attac Γερμανίας, με θέμα: «Το Green New Deal και οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές», ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, νομικός από το Οικολογικό Δίκτυο, με θέμα: «Εξορύξεις και ανταγωνισμοί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, τ. ευρωβουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Οι γεωπολιτικές των συμφερόντων».

Η εκδήλωση αφορούσε τους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αλλά και την επιτακτική ανάγκη μετάβασης στη νέα μεταλιγνιτική/ μεταπετρελαϊκή εποχή και το ρόλο του Green New Deal.

Η τοποθέτηση της Ιωάννας Θεοδοσίου είχε τίτλο “Ενεργειακό ζήτημα και δίκαιη μετάβαση” και αφορούσε την ενεργειακή πολιτική και τη δίκαιη μετάβαση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εστίασε στα αίτια και στις πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην απόφαση απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας μέχρι το 2028 και τις προκλήσεις που αυτή θέτει. Τόνισε τη σπουδαιότητα του ενεργού ρόλου των τοπικών κοινωνιών στη διακυβέρνηση της μετάβασης, στην ανάγκη επιλογής βιώσιμων και περιβαλλοντικά αποδεκτών επενδύσεων για την περιοχή που θα διαφοροποιούν το παραγωγικό μοντέλο και θα εξασφαλίζουν καλές και πράσινες θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία καθώς και την ανάγκη να στραφούμε σε καθαρές ενέργειας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από την σελίδα του Greenwave Festival στο facebook, όπου μπορείτε να αναζητήσετε την πλήρη μαγνητοσκόπηση του. Την ομιλία της Ιωάννας Θεοδοσίου ειδικότερα μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: