Απολιγνιτοποίηση & Μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο: Τι πιστεύουν οι πολίτες των λιγνιτικών περιοχών;

Στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις με τίτλο “The Greek Green Deal” συμμετείχε ο Νίκος Μάντζαρης την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις απόψεις των πολιτών των λιγνιτικών περιοχών της χώρας γύρω από την απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο καθώς και σχετικές προτάσεις πολιτικής.

Το ερωτηματολόγιο ετοίμασε η ομάδα του Green Tank σε συνεργασία με την αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Green Tank Εμμανουέλα Δούση, τη ΔιαΝΕΟσις και την εταιρία δημοσκοπήσεων MARC και απαντήθηκε από 802 πολίτες των 3 περιφερειακών ενοτήτων της Ελλάδας όπου λαμβάνει χώρα εξόρυξη και καύση λιγνίτη.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας εδώ.

Στη διαδικτυακή συνάντηση που συντόνισε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις συμμετείχαν επίσης:

  • Η αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουέλα Δούση, η οποία μίλησε για την έννοια της Δίκαιης Μετάβασης παρουσιάζοντας επίσης καλά παραδείγματα από την Ευρώπη,
  • Ο αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς & πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρουσίασε τα κεντρικά συμπεράσματα της μελέτης του για την Πράσινη Ανάπτυξη,
  • Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Καρτάλης, ο οποίος μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.  

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα που έθεσε το κοινό σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί η απεξάρτηση από τον λιγνίτη, την πραγματικότητα γύρω από τα οικονομικά των λιγνιτικών μονάδων, τις προοπτικές παράτασης της ζωής τους σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα ( CCSU), καθώς και την ορθότητα ή μη της επιλογής χρήσης ορυκτού αερίου ως καυσίμου-γέφυρας στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη διαδικτυακή εκδήλωση εδώ και την παρουσίαση του Νίκου Μάντζαρη εδώ:

Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ του energypress εδώ

Επίσης μπορείτε να ακούσετε τη σχετική συζήτηση του Νίκου Μάντζαρη με τη Γαλάτεια Καρακατατσάνη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84:

την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας με την κυρία Λένα Παρασκευά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σταρ Κεντρικής Ελλάδας:

και με τον κύριο Βασίλη Ταλαμάγκα στην εκπομπή NET24 στο AtticaTV (το σχετικό απόσπασμα ξεκινά στο 1:14:20)

https://www.youtube.com/watch?v=Y2gw0QAzFTI