Η Ελλάδα φέρνει την απολιγνιτοποίηση μπροστά κατά 3 χρόνια, το 2025

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα «Europe Beyond Coal» χαιρετίζει τη μετάθεση της ημερομηνίας απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας 3 χρόνια νωρίτερα από το 2028, η οποία σηματοδοτείται από την απόφαση της ΔΕΗ να προβεί σε μετατροπή της τελευταίας λιγνιτικής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» σε άλλη τεχνολογία ως το 2025, αλλά προειδοποιεί ενάντια στη λανθασμένη επιλογή τεχνολογίας μετατροπής.

Προτρέπει επίσης στη ΔΕΗ να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα της πρόσφατης τεχνο-οικονομικής έκθεσης των Green Tank, ClientEarth και enervis και να επιλέξει τη μόνη πραγματικά βιώσιμη εναλλακτική τεχνολογία της μετατροπής σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η ανάλυση έδειξε ότι η λύση αυτή, εκτός από τα άλλα της πλεονεκτήματα, είναι και πιο οικονομικά ανταγωνιστική σε σχέση με την αντικατάσταση από μονάδα ορυκτού αερίου, στην οποία τείνει να καταλήξει η ΔΕΗ.

Για το θέμα αυτό ο Νίκος Μάντζαρης δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση για αλλαγή τεχνολογιών στην τελευταία λιγνιτική μονάδα της Ελλάδας «Πτολεμαΐδα 5» σηματοδοτεί το τέλος του μεγαλύτερου διακομματικού λάθους στην πρόσφατη ενεργειακή πολιτική της χώρας». ΔΕΗ και ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγουν να κάνουν ένα νέο λάθος και να ματαιώσουν τα σχέδια για αλλαγή καυσίμου σε ορυκτό αέριο. Η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, θα έχει χαμηλότερο κόστος ενέργειας, θα συμβάλλει στη διατήρηση περισσότερων θέσεων εργασίας σε μια περιφέρεια που μαστίζεται από την ανεργία και θα προσφέρει στη χώρα απολύτως απαραίτητη νέα αποθηκευτική ισχύ».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Εκστρατείας Europe Beyond Coal (στα αγγλικά) εδώ.

Διαβάστε σχετικά με την τεχνο-οικονομική ανάλυση για την Πτολεμαΐδα 5, εδώ.