Πόροι και απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα

Ο Νίκος Μάντζαρης συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 για τις προοπτικές που δημιουργούνται για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τον Κανονισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Συντονιστής της Επιτροπής για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς Δημήτρης Τσέκερης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Χρόνου Κοζάνης, Σωκράτης Μουτίδης.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μάντζαρης περιέγραψε τον αγώνα που δόθηκε με πνεύμα εθνικής συναίνεσης για να αλλάξουν τα κριτήρια κατανομής των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στο πλαίσιο τον διαπραγματεύσεων για τον ομώνυμο ευρωπαϊκό Κανονισμό.  Παρουσίασε επίσης τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για αύξηση της χρηματοδότησης της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Στη συνέχεια στράφηκε στο είδος των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το υπό διαμόρφωση Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και κατέθεσε προτάσεις τόσο για τη στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων όσο και για τη μετατροπή λιγνιτικών σταθμών σε μονάδες θερμικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ

Μπορείτε επίσης να δείτε την παρουσίαση του Νίκου Μάντζαρη