Απολιγνιτοποίηση ώρα μηδέν

Στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή «Απολιγνιτοποίηση ώρα μηδέν» με τη Σύνθια Σάπικα συμμετείχε ο Νίκος Μάντζαρης.

Στη εκπομπή συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, ο συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κώστας Μουσουρούλης, ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών επιστημόνων για την απολιγνιτοποίηση Ιωάννης Τζώρτζης, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του ΟΑΕΔ και εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Σύνθιας Σάπικα ο Νίκος Μάντζαρης περιέγραψε τα οφέλη που έχουν ήδη καταγραφεί ως αποτέλεσμα της ραγδαίας μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των επιβλαβών για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αερίων ρύπων που εκπέμπονται από τις λιγνιτικές μονάδες (διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, μικροσωματίδια, βαρέα μέταλλα κλπ) αλλά και σε αυτή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του βασικότερου αερίου του θερμοκηπίου.

Ερωτώμενος για τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επόμενη μέρα των λιγνιτικών περιοχών της χώρας εστίασε στην επιτακτική ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών και τη συμπερίληψη εκπροσώπων τους, ειδικά των νέων, στις υπό διαμόρφωση δομές διακυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδίου μετάβασης. Τόνισε επίσης τη σημασία της μεγιστοποίησης του οικονομικού οφέλους για τους πολίτες των λιγνιτικών περιοχών αναφερόμενος ειδικά στη δέσμευση της ΔΕΗ να προσφέρει 5% των επενδύσεων της στα φωτοβολταϊκά στην περιοχή σε πολίτες ως μια θετική πρωτοβουλία στην οποία ωστόσο δεν υπάρχει εξέλιξη μετά τις περσινές σχετικές εξαγγελίες. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να επιλυθούν γρήγορα τα πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων κοινωφελούς σκοπού στις λιγνιτικές περιοχές. Επιπλέον πρότεινε πιο ενεργή εμπλοκή της ΔΕΗ στη μετάβαση και εξήγησε ότι η χρηματοδότηση της μετάβασης πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής για να ανασχέσει τα πολύ μεγάλα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και κυρίως την τάση φυγής των νέων.

Η εκπομπή προβλήθηκε ζωντανά από την τηλεόραση της ΕΡΤ3 τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021.

Την παρέμβαση του Νίκου Μάντζαρη μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.