Τσεχία: εκτός πορείας για τη Δίκαιη Μετάβαση

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός των πέντε πολιτικών δυνάμεων κατέληξε σε συμφωνία στις αρχές Νοεμβρίου, από την οποία απουσιάζει η δέσμευση για απολιγνιτοποίηση το 2033 ή ακόμα και το 2030, παρά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις, όμως, διαψεύδονται και για άλλα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, όπως η γεωργία, η προστασία του εδάφους και ο εκσυγχρονισμός του τομέα ενέργειας.

Για να μπορέσει, όμως, η Τσεχία να συνεισφέρει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων θα πρέπει άμεσα να μπει σε τροχιά απολιγνιτοποίησης. Η αποφυγή θέσπισης σαφούς χρονοδιαγράμματος απεξάρτησης από τον λιγνίτη εντείνει το ασταθές επενδυτικό περιβάλλον και καθιστά τις τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών ακόμα περισσότερο ευάλωτες και απροστάτευτες.

Τα βήματα για την επίτευξη μιας Δίκαιης Μετάβασης για τις τοπικές κοινωνίες είναι γνωστά:

  1. Καθορισμός σαφούς χρονοδιαγράμματος,
  2. Διάλογος, διαφάνεια και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στον σχεδιασμό της μετάβασης,
  3. Επαρκής χρηματοδότηση.

Διαβάστε περισσότερα (στα αγγλικά) για τις εξελίξεις σχετικά με τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Τσεχία εδώ, καθώς τις δηλώσεις (στα αγγλικά) της Zuzana Vondrová, Centre for Transport and EnergyCzechia, εδώ.