Δίκαιη Μετάβαση ή επιστροφή στον λιγνίτη;

Το άρθρο του Νίκου Μάντζαρη με τίτλο “Europe’s Gas Shortage is No Reason to Halt Coal Phase-out” παραθέτει τα κύρια μέτρα που συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής με στόχο την ταχεία απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο και εξηγεί γιατί αυτά εμπεριέχουν τον κίνδυνο για μια πιο μόνιμη -και όχι μόνο προσωρινή-επιστροφή στο πιο ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη.

Παρουσιάζει επίσης την ειδική περίπτωση της Ελλάδας όπου η κυβέρνηση επιβάλλει ουσιαστικά στη ΔΕΗ την αύξηση της λιγνιτικής της παραγωγής, ακυρώνοντας σχεδόν την πρόσφατη εντυπωσιακή πρόοδο στις κλιματικές επιδόσεις της χώρας και εμποδίζοντας την ουσιαστική στροφή που επιχειρεί τα τελευταία 3 χρόνια η ΔΕΗ προς τη βιωσιμότητα.

Το άρθρο εστιάζει στη συνέχεια στον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει μια δομική επιστροφή στον λιγνίτη στην ιδιαίτερα δύσκολη και ευαίσθητη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές της Ευρώπης. Υπογραμμίζει τέλος τις δυνατότητες που έχουν αυτές να κάνουν τη μετάβαση πράξη, όπως αναδεικνύουν τα πραγματικά παραδείγματα έργων τα οποία περιγράφονται στην πρόσφατη έκθεση του Green Tank «Η Δίκαιη Μετάβαση στην πράξη: Βιώσιμα έργα σε λιγνιτικές περιοχές»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο Balkan Insight στις 14 Σεπτεμβρίου 2022.