Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: Η ανθρωπότητα σε αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής

Στο μίνι-ντοκιμαντέρ του newsbomb.gr και το σχετικό αφιέρωμα με τίτλο «Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: Η ανθρωπότητα σε αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής» συμμετείχε ο Νίκος Μάντζαρης.

Χαρακτήρισε την κλιματική κρίση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μαζί με αυτή της απώλειας της βιοποικιλότητας. Για την αντιμετώπισή της, στάθηκε στη σημασία των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο μέσω του πρώτου Εθνικού Κλιματικού Νόμου, για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050 και μείωση των καθαρών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου ως το 2030 κατά 55% σε σχέση με τα  επίπεδα του 1990, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι παρά την πρόοδο στις κλιματικές δεσμεύσεις της Ευρώπης και άλλων κρατών στον κόσμο, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός τροχιάς περιορισμού της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίαs στον 1,5oC, όριο πέρα από το οποίο το μέλλον της ζωής στον πλανήτη θα είναι ζοφερό.

Ανέδειξε επίσης με στοιχεία ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση που είναι μια κρίση ορυκτών καυσίμων, επιτάχυνε ήδη τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις κλιματικές της επιδόσεις κυρίως λόγω της ανάπτυξης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της χρήσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενός ορυκτού καυσίμου που για 30 χρόνια  ήταν υπεύθυνο για περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ολόκληρης της χώρας. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η μείωση των εκπομπών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι αρκετή για να πετύχει η χώρα τους κλιματικούς της στόχους. Απαιτούνται τομές στον τομέα της βιομηχανίας, το ανθρακικό αποτύπωμα της οποίας, παραμένει στάσιμο και σταθερά υψηλό εδώ και πολλά χρόνια καθώς και μεγάλες αλλαγές στο μοντέλο των μεταφορών με έμφαση στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες αφιέρωμα του δημοσιογράφου Σωτήρη Σκουλούδη, που δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, στη σελίδα του newsbomb.gr.

Μπορείτε παρακάτω να δείτε το μινι ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι  Γρηγόρης Τσάλτας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, πρ. πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και πρ. υπουργός Περιβάλλοντος, Αλέξανδρος Μουλόπουλος, υπεύθυνος τομέα Κλίματος και Ενέργειας στο WWF Ελλάς, Σταύρος Μαυρογένης, Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή, και Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», με ειδίκευση στις δασικές πυρκαγιές.