H κάλυψη του 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για 5 ώρες από ΑΠΕ είναι σημαντικό ορόσημο

O Νίκος Μάντζαρης μίλησε στο Sky News και τη δημοσιογράφο Shaheena Uddin για το ορόσημο που πέτυχαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα στις 7 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μάντζαρη, η κάλυψη του 100% ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για 5 ώρες στις 7 Οκτωβρίου είναι ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου και των αναλυτών, δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μερικά χρόνια πριν.

Εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν πολλά εμπόδια πριν η Ελλάδα κατορθώσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο το πλούσιο δυναμικό ΑΠΕ που διαθέτει με κυριότερα την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και επαρκούς ειδικού χωροταξικού πλαισίου για την εγκατάσταση των ΑΠΕ. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητο. Συνεπώς, το κατά πόσο η στροφή στις ΑΠΕ στην Ελλάδα θα επιταχυνθεί ή όχι εξαρτάται πρωτίστως από την πολιτική βούληση στήριξης των ΑΠΕ και αντίστασης στις πιέσεις για ανάπτυξη υποδομών ορυκτού αερίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο του Sky News, συμπεριλαμβανομένων σχολίων της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Ember, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

For five hours last week Greece ran entirely on electricity from solar, wind and water