Ενεργειακή κρίση και δίκαιη μετάβαση

Στο 1ο ΕΝΑΠ forum Δημόσιων πολιτικών και δημιουργικής δημοσιοϋπαλληλίας μίλησε ο Νίκος Μάντζαρης σχετικά με τις επιπτώσεις που είχε ως τώρα η ενεργειακή κρίση στη Δίκαιη Μετάβαση.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μάντζαρης παρέθεσε στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν ότι η πρωτοφανής, τρέχουσα ενεργειακή κρίση επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς την καθαρή ενέργεια σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή τους πρώτους 9 μήνες του 2022 σε ΕΕ-27 και Ελλάδα, αλλά και σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό με ορίζοντα το 2030 τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ-27.

Ωστόσο ο δημόσιος διάλογος, ειδικά όπως αποτυπώνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παραμορφώνει την πραγματικότητα εστιάζοντας στη μικρή (συγκριτικά με τις ΑΠΕ) αύξηση στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και ορυκτό αέριο στην Ευρώπη και την πολύ μικρότερη αύξηση λιγνίτη στην Ελλάδα σε σχέση με το 2021. Το αποτέλεσμα είναι ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης, ειδικά στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, από τη Δίκαιη Μετάβαση και την επείγουσα ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Ο Νίκος Μάντζαρης έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η μετάβαση των λγνιτικών περιοχών θα προχωρήσει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο δεδομένου ότι ο δρόμος της απολιγνιτοποίησης είναι αναντίστρεπτος για σειρά λόγων. Αν όμως απέχει από τη μετάβαση αυτή η κοινωνία, είτε λόγω της εστίασης στις φρούδες ελπίδες συνέχισης του λιγνιτικού μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τότε δεν πρόκειται να είναι δίκαιη.

Στην ίδια συνεδρία με τίτλο «Αντιμέτωποι με κρίσιμες ενεργειακές επιλογές: γεωπολιτική, κλιματική αλλαγή και δίκαιη μετάβαση» συμμετείχαν επίσης με παρουσιάσεις ο Σταμάτης Ζαχαριάδης, διεθνολόγος, ακόλουθος οικονομικών υποθέσεων ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κατσουλάκος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΙΝΠ, ο Ολιβιέ Βαρδακούλιας, οικονομολόγος του Climate Action Network (CAN) και ο Δημήτρης Τσέκερης, μηχανολόγος μηχανικός  και διευθυντής του Think bee.

To forum πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.