Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισφέρουν σημαντικά στη συγκράτηση των τιμών

Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να κινούνται σταθερά ανοδικά, ο Νίκος Μάντζαρης συνομίλησε με τον Περικλή Βασιλόπουλο στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ για τον ρόλο των ανανεώσιμων τιμών ενέργειας στη συγκράτηση και τη μείωση των τιμών και το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο το εγχώριο πλεονέκτημα της παραγωγής ενέργειας από αέρα και ήλιο.

Ειδικότερα, ο Νίκος Μάντζαρης εξήγησε ότι οι ΑΠΕ όχι μόνο μειώνουν τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ενισχύουν και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που επιδοτεί τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών. Καθώς οι ΑΠΕ είναι με μεγάλη διαφορά η φθηνότερη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν το χαμηλότερο πλαφόν και άρα τη μεγαλύτερη διαφορά από την καθημερινή τιμή στη χονδρεμπορική αγορά. Δεδομένου ότι αυτή ακριβώς η διαφορά καταλήγει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, οι ΑΠΕ έχουν συνεισφέρει περίπου το 60% των 2,3δις, τα οποία έχουν εισρεύσει στο ταμείο αυτό στο διάστημα των 2,5 μηνών κατά το οποίο εφαρμόζεται το πλαφόν.

Την ίδια στιγμή, οι ΑΠΕ συμβάλλουν σημαντικά στην τεράστια μείωση του αερίου και ως εκ τούτου στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Επομένως, αν η Ελλάδα τηρήσει τις εξαγγελίες για ανάπτυξη των ΑΠΕ έως 80% έως το 2030, θα ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση από τα ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα έχοντας παράλληλα άμεσο θετικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το επίπεδο ζωής όλων των πολιτών.

Ωστόσο, μια πολιτική προς αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται δίκτυα, , ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, οικονομική ενίσχυση έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες κοινωφελούς σκοπού ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την ενεργειακή μετάβαση για τους πολίτες, ενημέρωση των πολιτών και διαβούλευση.

Ο Νίκος Μάντζαρης αναφέρθηκε επίσης στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (κοινώς το χρηματιστήριο ρύπων) και στο πώς αυτό έχει πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στους τομείς που υπάγονται σε αυτόν. Παρά τις στρεβλώσεις και τις δυσκολίες στην εφαρμογή του, επανέλαβε πως παραμένει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για την άσκηση κλιματική πολιτικής καθώς ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα έχει ήδη ωθήσει τα κράτη μέλη στην εγκατάλειψη του λιγνίτη και του λιθάνθρακα και στην υιοθέτηση εναλλακτικών, οικονομικών και κλιματικά βιώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022.

Πληροφορίες για την εκπομπή είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα ertecho.gr.

Η συνέντευξη με τον Νίκο Μάντζαρη είναι διαθέσιμη στο mixcloud.