Είναι η σειρά μας να προστατεύσουμε τη φύση

Με αφορμή το σεμινάριο κατάρτισης «Απώλεια της Βιοποικιλότητας: Συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη περιβαλλοντικών πολιτικών» της iSea και του Green Tank, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, την Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2022, η Ιόλη Χριστοπούλου, διευθύντρια πολιτικής του Green Tank, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την απώλεια της βιοποικιλότητας και την ενδυνάμωση των πολιτών στη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως σήμερα ο πλανήτης υφίσταται αλλοίωση των χερσαίων εκτάσεων κατά 70%, μεταβολές των θαλασσών και των ωκεανών κατά 60% και εξαφάνιση των υγροτόπων πάνω από 80%. Όπως επεσήμανε η Ιόλη Χριστοπούλου, αυτοί οι σκληροί δείκτες αποτυπώνουν και το μέγεθος της απώλειας της ζωής και της οικολογικής κρίσης. Οι εντεινόμενες φυσικές καταστροφές δείχνουν πως η φύση αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο με συνέπειες που απειλούν τη ζωή στον πλανήτη και είναι πλέον εμφανείς στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτό σταδιακά έχει οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στη διάχυση της γνώσης γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα. Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει η ανάληψη δράσης και η μετάβαση από την απλή διαμαρτυρία στην ενεργό συμμετοχή για την προστασία της φύσης.

Όπως ανέφερε η Ιόλη Χριστοπούλου, ο στόχος του έργου «Γνωρίζω – Συμμετέχω – Προστατεύω» είναι η ενδυνάμωση των πολιτών προς αυτήν την κατεύθυνση, με ενημέρωση για τη συμμετοχή σε διαβουλεύσεις και τα διαθέσιμα εργαλεία για συνδιαμόρφωση των πολιτικών.

Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση νέων, φοιτητών/φοιτητριών και μελών εθελοντικών οργανώσεων, με διαφορετικό υπόβαθρο, είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινή και ανοίγει τον δρόμο για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα θέματα που τους/τις αφορούν.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022 και είναι διαθέσιμη στη σελίδα του ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 στο YouTube και στο κανάλι μας στο YouTube.

Το έργο «Γνωρίζω-Συμμετέχω-Προστατεύω» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την iSea και εταίρο το Green Tank.  Περιλαμβάνει δύο κύκλους δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης που αποτελούνται από webinars και δια ζώσης σεμινάρια κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2021-2022 και 2022-2023.

Περισσότερα για το έργο μπορείτε να μάθετε εδώ.

* Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.