Ο δρόμος προς «100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δεν χρειάζεται «μεταβατικό» καύσιμο

Tο ορόσημο της 7ης Οκτωβρίου 2022, όταν, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία η παραγωγή από ΑΠΕ κάλυψε στο 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για 5 ολόκληρες ώρες, έφερε το ενεργειακό σύστημα της χώρας στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Με αυτήν την αφορμή, ο Νίκος Μάντζαρης παραχώρησε σύντομη συνέντευξη στο διεθνές δίκτυο ειδήσεων CGTN και τον Ευάγγελο Συψά για την ιστορική στροφή της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχολιάζοντας το πώς η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών επηρέασαν τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο Νίκος Μάντζαρης σχολίασε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, η ενεργειακή κρίση επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση και την ίδια στιγμή έπληξε το δόγμα που επικρατούσε τόσο στην εθνική όσο και στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική ότι το ορυκτό αέριο είναι το καύσιμο της μετάβασης. Το δόγμα αυτό πλέον έχει καταρρεύσει και η ενεργειακή μετάβαση σημαίνει στην πράξη την απευθείας στροφή από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχετικά με το σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα τείνει να ξεπεράσει πολλές χώρες στην Ευρώπη στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ο Νίκος Μάντζαρης επεσήμανε πως για να διατηρήσει η χώρα το προβάδισμα και να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρειάζονται περισσότερες πολιτικές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες και θερμική αποθήκευση) και δίκτυα., Αναφέρθηκε επίσης στην κοινωνική διάσταση της μετάβασης και την ανάγκη τμήμα των οικονομικών ωφελειών από τη μετάβαση να καταλήξει στους πολίτες.

Το ρεπορτάζ του Ευάγγελου Συψά στο διεθνές δίκτυο ειδήσεων CGTN δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. Το σχετικό βίντεο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του CGTN.