Θετικές οι επιδόσεις της Ελλάδας ως προς τα επείγοντα μέτρα της ΕΕ-27 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Με αφορμή τη δημοσίευση του ενημερωτικού σημειώματος «Αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση: Οι επιδόσεις της Ελλάδας ως προς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της στα μισά της διαδρομής» ο Νίκος Μάντζαρης συνομίλησε με την Ασπασία Βούζη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 για τα ευρήματα της ανάλυσης του Green Tank.

Ο στόχος της συγκεκριμένης ανάλυσης ήταν να καταγραφούν οι επιδόσεις της χώρας ως προς τα επείγοντα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα (α) τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτού αερίου (-15% για την περίοδο Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023) (β) τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% για την περίοδο Νοεμβρίου2022-Μαρτίου 2023 & (γ) τη μείωση της κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής  κατά 5% για την περίοδο Δεκεμβρίου 2022-Μαρτίου 2023 .

Με την κρίση στις τιμές ορυκτού αερίου και ηλεκτρισμού ήδη από το 2021 να επιδεινώνεται ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ-27 στους δύσκολους χειμερινούς μήνες 2022-2023. Παράλληλα, στο πλαίσιο του REPowerEU όλα τα κράτη μέλη καλούνται να περιορίσουν δραστικά  την κατανάλωση ορυκτού αερίου συνολικά έως το 2030 και να εξαλείψουν την εξάρτηση από το ρωσικό ορυκτό αέριο ειδικότερα, ως το 2027.

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Μάντζαρης, οι επιδόσεις της χώρας είναι μέχρι στιγμής θετικές, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και σε μεγάλες αλλαγές στην ενεργειακή συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 και είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Green Tank στο YouTube.