Βιώσιμες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση της χώρας

Η βιωσιμότητα των επενδύσεων και ο ρόλος της Ταξινομίας στην κοινή πορεία προς την πράσινη μετάβαση, ειδικά στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, ήταν το επίκεντρο της παρέμβασης της Ιόλης Χριστοπούλου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο/RGC 2023.

Στο πάνελ με θέμα «Η πράσινη ανάπτυξη ως προαπαιτούμενο για την βιώσιμη ανάπτυξη», η Ιόλη Χριστοπούλου μίλησε για τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία επιδιώκεται η διασφάλιση των βιώσιμων επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ταξινομία της ΕΕ. Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό που ορίζει ποιες επενδύσεις θεωρούνται βιώσιμες με πολύ συγκεκριμένα τεχνικά κριτήρια, καλώντας ουσιαστικά τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα να συμμετάσχει στην Πράσινη Μετάβαση. Ο στόχος είναι οι χρηματοδοτικές ροές να συμβαδίζουν και να συνεισφέρουν στις συνολικές προσπάθειες και την αντιμετώπιση και τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης.

Σχολιάζοντας αρνητικά τη συμπερίληψη των επενδύσεων σε αέριο και πυρηνικά στην Ταξινομία, ο Ιόλη Χριστοπούλου εξήγησε πως τα κριτήρια σε αυτήν την περίπτωση γίνονται ακόμα πιο αυστηρά, κάτι που στην πράξη αποτρέπει τέτοιου είδους επενδύσεις και δίνει προβάδισμα στην πράσινη μετάβαση.

Σχετικά με την αξιοποίηση και κατανομή διαθέσιμων πόρων, η Ιόλη Χριστοπούλου επεσήμανε ότι αναμένεται να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 70 δισ. από διαφορετικές πηγές και ταμεία – στο οποίο περιλαμβάνεται και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τόνισε την ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνουν οι λιγνιτικές περιοχές της χώρας που επί χρόνια ήταν πλήρως εξαρτημένες από την λιγνιτική δραστηριότητα με κόστος τόσο για την υγεία των πολιτών όσο και του περιβάλλοντος και σήμερα χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας. Με δεδομένη τη γενική κοινωνική αποδοχή για την ανάγκη της μετάβασης και την υλοποίηση του υφιστάμενου σχεδιασμού, προέκρινε τις συνέργειες, τον συντονισμό και την συμπληρωματικότητα των πόρων ώστε όλες οι περιοχές της χώρας να είναι συνοδοιπόροι στην πράσινη μετάβαση, με τις λιγνιτικές περιοχές να ανοίγουν τον δρόμο. Απαραίτητη προϋπόθεση όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, ευρωπαϊκοί και εθνικοί, όπως είναι οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για την ενεργειακή μετάβαση να κατευθυνθούν προς βιώσιμες επενδύσεις.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης:

Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ΥΠΕΝ

Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπερ. Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος, Πράσινο Ταμείο

Susanne M. Nielsen, Ειδικός Ανάπτυξης Ανθρώπινου Κεφαλαίου – Ειδικός Πράσινων Δεξιοτήτων, EFT

Άγγελος Σωτηρόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΕΝΑ

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πάνελ εδώ: