Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ανθρακικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής

Για το ανθρακικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής και τη σημασία των ΑΠΕ μίλησε ο Νίκος Μάντζαρης στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» και τον Περικλή Βασιλόπουλο, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Βασιζόμενος στα στοιχεία της νέας μηνιαίας ανάλυσης του Green Tank για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, σχολίασε ότι το 2022 ο λιγνίτης ήταν υπεύθυνος για το 45% των εκπομπών παρά το γεγονός ότι κάλυψε μόλις το 11% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρθηκε επίσης με στοιχεία στη μεγάλη πρόοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια και ειδικά το 2022, γεγονός που έχει συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του τομέα. Τόνισε την ανάγκη η πρόοδος αυτή να συνεχιστεί προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους, αλλά και να μειωθούν οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας των πολιτών, δεδομένου ότι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ είναι με διαφορά χαμηλότερο από τις τεχνολογίες που βασίζονται στον λιγνίτη και το ορυκτό αέριο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται στη βάση ενός σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου -το οποίο ακόμα απουσιάζει- προκειμένου να προστατευτεί η βιοποικιλότητα της χώρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προκλήσεις για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, περιέγραψε τις δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η αντλησιοταμίευση και οι μπαταρίες, για να εξισορροπείται η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ -που είναι αυξημένη κάποιες ώρες της ημέρας και χαμηλή άλλες-,  με τη ζήτηση.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 08 Απριλίου 2023 και μπορείτε να την ακούσετε στο κανάλι μας στο YouTube και στην ιστοσελίδα ertecho.gr.