Tα ενεργειακά ορόσημα του 2022

Η δημοσίευση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείο ειδήσεων και του Κ. Βουτσαδάκη  για τα 9 ρεκόρ που έσπασε η ενεργειακή αγορά το 2022, η οποία αξιοποιεί και τις αναλύσεις του Green Tank, ήταν η αφορμή για τη συζήτηση του Νίκου Μάντζαρη με τον Νίκο Ανδρίτσο, την Κορίνα Γεωργίου και την Κατερίνα Πλατή στη ραδιοφωνική εκπομπή Euranet, ΣΚΑΪ 100.3.

Ανάμεσα στα ορόσημα του 2022 ξεχωρίζουν το προβάδισμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή που άφησαν πίσω το αέριο και τον λιγνίτη, η στροφή των πολιτών στην πράσινη ενέργεια και η υπέρβαση του ευρωπαϊκού στόχου για τη μείωση κατανάλωσης ορυκτού αερίου.  Ο Νίκος Μάντζαρης συνόψισε τα διδάγματα του 2022 σε δύο κομβικά σημεία: πρώτο, ότι μπορούμε να απεξαρτηθούμε και από λιγνίτη και από αέριο ταυτόχρονα και πολύ γρηγορότερα απ΄ ό,τι νομίζαμε και δεύτερο, ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με επιτάχυνση των ΑΠΕ και με εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχετικά με την αλλαγή που καταγράφεται και στη στάση των πολιτών απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Νίκος Μάντζαρης σχολίασε ότι η κρίση τιμών ορυκτού αερίου που μεταφέρθηκε και στην ηλεκτρική ενέργεια έδειξε στους πολίτες ότι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στην κρίση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πυροδοτούν τις επιφυλάξεις των πολιτών κυρίως απέναντι στα αιολικά πάρκα που σήμερα τοποθετούνται άναρχα και χωρίς διαβούλευση. Με ένα σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο, θα λυθούν αυτά τα ζητήματα με τρόπο που και θα προστατεύει τη σπάνια βιοποικιλότητα της χώρας και θα συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων με τον φθηνότερο δυνατό τρόπο.

Ερώτημα παραμένει το πώς θα πορευτεί η χώρα ως προς τον ενεργειακό σχεδιασμό της το επόμενο διάστημα κάτι που θα αποτυπωθεί στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης κατανάλωσης αερίου και της ανάπτυξης των ΑΠΕ, χωρίς επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα.

Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 και είναι διαθέσιμη στο skairadio.gr και στο κανάλι μας στο YouTube.

Μπορείτε να την ακούσετε εδώ: