Αποκατάσταση της φύσης: Οι επιστήμονες διαψεύδουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης (11-12/07/2023), η Ιόλη Χριστοπούλου παρουσίασε στη δημοσιογράφο Μάχη Τράτσα την επιστολή περισσότερων από 6000 επιστημόνων, οι οποίοι/ες στηρίζουν τον Κανονισμό και απαντούν στις αιτιάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ψευδής ισχυρισμός του ΕΛΚ ότι τα μέτρα που προβλέπει ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης θα βλάψουν τη γεωργική παραγωγή. Όπως αναφέρει η Ιόλη Χριστοπούλου, που συνυπογράφει την επιστολή ως διευθύντρια πολιτικής του Green Tank, τα επιστημονικά δεδομένα καταρρίπτουν αυτήν την άποψη.

Συγκεκριμένα: «με μέτρα όπως η δημιουργία φυτοφρακτών στα όρια των χωραφιών αυξάνονται οι πληθυσμοί των επικονιαστών, των μελισσών και άλλων εντόμων, από τους οποίους εξαρτάται περισσότερο από το 80% των καλλιεργειών. Ακόμα, μειώνεται η διάβρωση, βελτιώνεται η ποιότητα του εδάφους και ελέγχεται με φυσικό τρόπο η εξάπλωση παρασίτων […] Παράλληλα, αυξάνεται η ανθεκτικότητα των αγροτικών οικοσυστημάτων που ήδη επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Για την αντιμετώπιση όποιων κοινωνικό-οικονομικών συνεπειών προκύπτουν από την εφαρμογή τέτοιων μέτρων πρέπει να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκοί πόροι ώστε οι αγρότες να προσαρμοστούν και να συμμετέχουν στη μετάβαση σε πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για την υιοθέτηση του Κανονισμού».

Σε επίπεδο χάραξης πολιτικής, τα μέτρα αυτά συμβάλουν στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και συμβαδίζουν ειδικότερα με την εθνική πολιτική της Ελλάδας που ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ-27 που υιοθέτησε νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη φύση ήδη από τον Μάρτιο 2023 και ψήφισε υπέρ του Κανονισμού στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος. Όπως σχολίασε η Ιόλη Χριστοπούλου:

«Με τις μεθοδεύσεις του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απειλεί να τορπιλίσει όχι μόνο τη λήψη απαραίτητων μέτρων για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης, αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ηγετική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή περιβαλλοντική πολιτική. Στην Ολομέλεια οι Ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν τη χώρα μας θα κληθούν να πάρουν θέση. Απαιτείται θετική ψήφος που θα υπερασπίζεται τη φύση και μαζί της τις τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αυτό εξάλλου ευθυγραμμίζεται και με τους νομικά δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τη φύση και τη στάση που έχει κρατήσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο».

Το άρθρο της Μάχης Τράτσα με τις δηλώσεις της Ιόλης Χριστοπούλου δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2023, μία μέρα πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλήρες ρεπορτάζ  που είναι διαθέσιμο στο ot.gr, παρουσιάζεται το ιστορικό της επεξεργασίας του Κανονισμού.