Για τα ενεργειακά ρεκόρ της Ελλάδας στα μισά του έτους

Με τη θερμοκρασία στον ευρωπαϊκό νότο να αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα, η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται πια από τους πολίτες ως σοβαρό πρόβλημα για τον πλανήτη, αναζητώντας τη λύση στην άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και σε πιο φιλόδοξους στόχους για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με αυτήν την αφετηρία, η ραδιοφωνική εκπομπή Euranet στον ΣΚΑΪ 100.3 FM και η Κορίνα Γεωργίου φιλοξένησαν τον Νίκο Μάντζαρη για να παρουσιάσει πρόσφατα ευρήματα από τις αναλύσεις του Green Tank για τα ενεργειακά ρεκόρ της Ελλάδας στα μισά του 2023, που σηματοδοτούν αισιόδοξα βήματα για την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Σχολιάζοντας ότι η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης έχει πλέον ξεπεράσει και τις επιστημονικές προβλέψεις, ο Νίκος Μάντζαρης τόνισε αρχικά την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις τόσο στις πολιτικές προσαρμογής όσο και στις πολιτικές μετριασμού της κλιματικής κρίσης, που αποτελούν τους δύο πυλώνες της χάραξης πολιτικής για το κλίμα. Τα ευρήματα του Green Tank με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα για το πρώτο μισό του 2023 δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο πεδίο του μετριασμού.

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι η χώρα έχει καταφέρει να μειώσει πολύ την κατανάλωση ορυκτού αερίου, σχεδόν κατά 22% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2022 επίδοση σημαντικά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κινείται στο 11-11.5%

Ακόμα τόνισε ότι η χρήση του λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 13% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής εξαμήνου.

Την ίδια στιγμή, οι ΑΠΕ ξεπέρασαν για πρώτη φορά το αέριο και τον λιγνίτη αθροιστικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2023 και μάλιστα την ίδια περίοδο  η Ελλάδα σημείωσε την 3η καλύτερη επίδοση στην αύξηση αιολικών και φωτοβολταϊκών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που ήδη είχαν τις υψηλότερες συμμετοχές αυτών των τεχνολογιών στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής τους.

Εκτός όμως από την πρόοδο στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, καθοριστικός παράγοντας στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι και η συνεχής μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Μάντζαρης, η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2023 συμπλήρωσε 12 συνεχόμενους μήνες όπου η μηνιαία κατανάλωση ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους.

Απαντώντας στο σχόλιο της δημοσιογράφου για την καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόνισε την ανάγκη τόσο για τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και εκσυγχρονισμό των δικτύων και για ένα νέο και σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας που είναι επίσης ασπίδα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Ακόμα, επεσήμανε ότι χρειάζονται μέτρα που να στοχεύουν στην άμεση και μακροπρόθεσμη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος καθώς και μέτρα στήριξης των πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση κάνοντας στροφή στις τεχνολογίες της πράσινης ενέργειας.

Η συζήτηση μεταδόθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και είναι διαθέσιμη στο skairadio.gr και στο κανάλι μας στο YouTube.

Το Green Tank θα συνεχίσει να καταγράφει τα ενεργειακά ρεκόρ της χώρας και θα τα παρουσιάσει σε ενιαία έκθεση έως το τέλος του χρόνου.