Μπορεί η Ελλάδα να απεξαρτηθεί από το ορυκτό αέριο;

Στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και καθώς οι πολίτες βιώνουν όλο και πιο έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τα βλέμματα στρέφονται στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας με ορίζοντα το 2030. Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο η χώρα θα θέσει φιλόδοξους στόχους για την απεξάρτησή της από το ορυκτό αέριο, επενδύοντας σε βιώσιμες εναλλακτικές για το ενεργειακό της μίγμα. Αυτή τη δυνατότητα εξετάζει ο Νίκος Μάντζαρης στο εκτενές άρθρο του για το Inside Story και το Macropolis με τίτλο «Βρίσκεται η Ελλάδα σε καλό δρόμο για την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο;».

Με αφετηρία το γεγονός ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ο κοινός παρονομαστής ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, ο Νίκος Μάντζαρης παραθέτει δεδομένα που δείχνουν ότι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η χώρα κατόρθωσε να μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά και από το αέριο συνολικά, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

Ωστόσο ο υφιστάμενος ενεργειακός σχεδιασμός όπως αυτός αποτυπώνεται στο προσχέδιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) παρουσιάζει αντιφάσεις σε σχέση με αυτές τις επιδόσεις αλλά και τη μεσοπρόθεσμη ευρωπαϊκή πολιτική. Η ανάλυση αναδεικνύει εξελίξεις που αφορούν το ορυκτό αέριο και ειδικότερα νέους σταθμούς LNG, νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, και νέες υποδομές για θέρμανση και τηλεθέρμανση κατοικιών, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ενεργειακού μοντέλου αλλά και τα οικονομικά των νοικοκυριών. Ακόμα μια μεγάλη αντίφαση του ελληνικού ενεργειακού σχεδιασμού εντοπίζεται στην επιμονή για εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με έμφαση στο ορυκτό αέριο.

Το άρθρο καταλήγει με τη διερεύνηση εναλλακτικών και μακροχρόνια βιώσιμων προτάσεων στο πλαίσιο της αναθεώρησης του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στο Inside Story (ελληνική γλώσσα) και το Macropolis (αγγλική γλώσσα), στις 29 Φεβρουαρίου 2024 και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Κάτω Χωρών στην Αθήνα, στα πλαίσια ενός προγράμματος δημοσιογραφίας για το κλίμα. Μπορείτε να το διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

(Gr) https://insidestory.gr/article/brisketai-i-ellada-se-kalo-dromo-gia-tin-apexartisi-apo-orykto-aerio

(Eng) https://www.macropolis.gr/?i=portal.en.the-agora.13918