«Η αυτοπαραγωγή θα δοκιμαστεί» – Ο Νίκος Μάντζαρης σχολιάζει την αντικατάσταση του net metering με το net billing

Η αυτοπαραγωγή θα δοκιμαστεί, προειδοποίησε ο Νίκος Μάντζαρης για το τέλος του net metering και την έλευση του net billing στις νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών.

Οι δηλώσεις του προβλήθηκαν στο «Ένθετο Οικονομία» του ERTNEWS, σε ρεπορτάζ με αφορμή την επίσπευση της ολοκλήρωσης του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» περίπου δύο μήνες νωρίτερα.

Με βάση το προηγούμενο μοντέλο του net metering ή ενεργειακού συμψηφισμού, οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών συμψηφίζουν τις κιλοβατώρες που παράγουν με αυτές που καταναλώνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το νέο εργαλείο του net billing ή ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού προβλέπει ότι η ενέργεια που συμψηφίζεται είναι μόνο αυτή που καταναλώνεται τη στιγμή της παραγωγής. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, αν ένα νοικοκυριό δεν καταναλώνει την ενέργεια που παράγει την ίδια στιγμή, θα την πουλάει στο σύστημα σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από τις βραδινές ώρες που θα χρειαστεί να καταναλώσει ρεύμα.

O Νίκος Μάντζαρης σχολίασε ότι η ποσότητα της ταυτοχρονισμένης ενέργειας είναι σαφώς χαμηλότερη – περίπου το 1/3 – από τη συνολική που παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα.

Ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank τόνισε ότι απαιτούνται ξεκάθαροι όροι και σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού.

«Διαφορετικά θα αποθαρρυνθεί ένα πολύ θετικό φαινόμενο που παρατηρήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια: η στροφή των πολιτών στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας», κατέληξε.

Το θέμα προβλήθηκε στο «Ένθετο Οικονομία» του ERTNEWS τη Δευτέρα 18 Μαρτίου. Μπορείτε να το δείτε εδώ.