Δράσεις για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας από το πρόγραμμα LIFE MareNatura

Απαντώντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια βιοποικιλότητα από το Αιγαίο έως το Ιόνιο Πέλαγος και τη Νότια Αδριατική, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «LIFE MareNatura –  Διατήρηση ειδών προτεραιότητας της θαλάσσιας μεγαπανίδας σε Ελλάδα και Ιταλία» ξεκίνησε τις δράσεις του το 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029.

Στόχος του προγράμματος είναι η αποτελεσματική προστασία εννέα ευάλωτων ειδών της ελληνικής θαλάσσιας πανίδας (η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέττα και η πράσινη χελώνα, τα κητώδη φυσητήρας, φώκαινα, ζιφιός και κοινό δελφίνι, και τα θαλασσοπούλια μύχος της Μεσογείου και αιγαιόγλαρος) και των βιοτόπων τους.

Συγκεκριμένα, συλλέγοντας δεδομένα για τις μεταναστευτικές διαδρομές, τα τροφοληπτικά πεδία, τις περιοχές συνάθροισής τους, καθώς και τις απειλές που υφίστανται τα παραπάνω είδη, θα εντοπιστούν ποιες είναι σημαντικές περιοχές για τα είδη αυτά ώστε να τεθούν σε καθεστώς προστασίας.

Με την πρόταση και τελικά την ανακήρυξη νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών το έργο θα συμβάλλει στην εφαρμογή των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για χαρακτηρισμό τουλάχιστον του 30% της θάλασσας και της ξηράς έως το 2030 ως προστατευόμενο. Μια τέτοια προοπτική συνάδει απολύτως με τους στόχους του συνεδρίου “Our Ocean Conference 2024” που φιλοξενεί η Ελλάδα στις 15-17 Απριλίου 2024.

Το LIFE MareNatura είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας που έχει εκπονηθεί ποτέ στην Ελλάδα και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιοποικιλότητα.

Το έργο υλοποιείται από μια ευρεία κοινοπραξία φορέων (ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημόσιους φορείς, περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρείες περιβαλλοντικών συμβούλων) με συντονιστή το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και εταίρους: τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την  Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), τον ΑΡΧΕΛΩΝ, το MEDASSET, την Εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων (NCC), το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική Προστασία και Έρευνα (ISPRA), και την Waterproof Marine Consultancy Services.

Το Green Tank θα συμβάλει ως ειδικός συνεργάτης του προγράμματος για θέματα πολιτικής, με στόχο την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων χάραξης πολιτικής για τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τις σημαντικές εστίες θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων για τη θεσμοθέτηση νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Το πρόγραμμα LIFE MareNatura, με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό Δελτίο Τύπου που φιλοξενείται στη σελίδα της οργάνωσης Medasset.