Ρεκόρ μηδενικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του 2024, χάρη στις ΑΠΕ

Το υψηλό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) οδήγησε σε ρεκόρ μηδενικών και σχεδόν μηδενικών τιμών ρεύματος (<1 Εuro/MWh) στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή σε σχετικό ρεπορτάζ του Κ. Βουτσαδάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Μάντζαρης τόνισε τη σημασία των ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 η Ελλάδα είχε για 33 ώρες μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές (κάτω από 1 € /MWh) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων οι 31 ώρες ήταν τον Μάρτιο.

Κατά τις 33 αυτές ώρες μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών τιμών ηλεκτρισμού, το μέσο μερίδιο των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή του διασυνδεδεμένου δικτύου ήταν 82.2%, με εύρος μεταξύ 77.9% και 87.5%.

Μάλιστα, ο Μάρτιος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες ώρες μηδενικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιανουάριο 2023, ενώ στις 24 Μαρτίου – κατά τη διάρκεια της υψηλής παραγωγής των φωτοβολταϊκών – για 6 συνεχόμενες ώρες η τιμή ήταν μηδενική.

Έτσι, όπως σημειώνεται και στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι καταναλωτές ωφελούνται έμμεσα, καθώς οι τιμές λιανικής για μεγάλες κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος προκύπτουν από τον μηνιαίο μέσο όρο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Από την άλλη, η εξέλιξη αυτή έχει και αρνητικές συνέπειες για παραγωγούς ΑΠΕ και μονάδες ΑΠΕ που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, οι οποίοι υφίστανται περικοπές στην παραγωγή ή δεν έχουν έσοδα αντίστοιχα τις ώρες που οι τιμές είναι μηδενικές.

«Είναι πλέον φανερό ότι η διείσδυση των ΑΠΕ δεν συμβάλλει μόνο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για όλους. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη δικτύων και υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι κομβικής σημασίας για την αποφυγή απορρίψεων παραγωγής από ΑΠΕ και την περαιτέρω διείσδυση των φθηνότερων τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Μάντζαρης.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ με τίτλο «ΑΠΕ και καλός καιρός βοηθούν στη συγκράτηση των ενεργειακών τιμολογίων – Ρεκόρ μηδενικών τιμών το Ά τρίμηνο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας».