«Οι πολίτες είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι στην πράσινη μετάβαση» – Η Ιόλη Χριστοπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο κόσμος καίγεται – Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα»

Στην ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει και την ανάγκη οι πολίτες να συμμετάσχουν στην επίτευξη της πράσινης και δίκαιης μετάβασης στάθηκε η Ιόλη Χριστοπούλου στην ομιλία της κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ο κόσμος καίγεται – Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα» από τους Πέτρο Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Η διευθύντρια πολιτικής του Green Tank μίλησε αρχικά για το Green Deal, το οποίο βρίσκεται και στο επίκεντρο του βιβλίου. Διαπίστωσε ότι η Πράσινη Συμφωνία παραμένει ισχυρή έπειτα από σειρά προκλήσεων που ακολούθησαν την ανακοίνωσή της τον Δεκέμβριο του 2019.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα, η οποία κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εξάρτησή της από τον λιγνίτη και το ορυκτό αέριο, ακόμα και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, λόγω της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρά τη σημαντική αυτή πρόοδο όμως, η χώρα σχεδιάζει νέες υποδομές ορυκτού αερίου και εξορύξεις υδρογονανθράκων – «λες και τελικά υπάρχει Planet B», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο: χαρακτηριστικές ήταν οι πρόσφατες αντιδράσεις κατά του νέου Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης ή και ευρύτερα η στάση αμφισβήτησης της Πράσινης Συμφωνίας. Σε αυτό το σημείο, υπογραμμίστηκε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί από λαϊκίστικες προσεγγίσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που αντιστέκονται στην αλλαγή.

Κατά την Ιόλη Χριστοπούλου, η απάντηση στον λαϊκισμό είναι μία πράσινη και δίκαιη μετάβαση, η οποία αποτελεί εξάλλου και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου.

Εδώ, αναφέρθηκε πάλι η εμπειρία της Ελλάδας. Η έννοια της Δίκαιης Μετάβασης εκφράζεται ιδιαίτερα στις λιγνιτικές περιοχές, οι οποίες καλούνται να σχεδιάσουν το μεταλιγνιτικό τους οικονομικό πρότυπο, με βιώσιμο τρόπο και με τη βοήθεια όλων. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες που έχει προβλέψει ότι οι λιγνιτικές περιοχές δεν θα μείνουν πίσω. Σημειώθηκε, ωστόσο, ότι ο σχεδιασμός για τη μετάβαση στις περιοχές αυτές δεν είναι τόσο συμμετοχικός ούτε οι πόροι έχουν φτάσει ακόμα στις τοπικές κοινωνίες.

Γενικότερα, οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών (όπως η δημόσια διαβούλευση), αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την προώθηση του πράσινου προτύπου.

Για όλα αυτά κρίσιμη είναι η συμμετοχή των πολιτών. «Γιατί είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι στην επίτευξη της πράσινης και δίκαιης μετάβασης που χρειάζεται για να αλλάξουμε το σύστημα σε ένα κόσμο που καίγεται», κατέληξε χαρακτηριστικά η Ιόλη Χριστοπούλου.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο κόσμος καίγεται – Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα» έγινε στις 9 Απριλίου 2024, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν οι:

  • Δημήτρης Λάλας, πρώην πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
  • Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομ. καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

και οι συγγραφείς του βιβλίου:

  • Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής και γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ
  • Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής πανεπιστημίου και δικηγόρος.

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη.

Mπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ, ενώ το απόσπασμα με την ομιλία της Ιόλης Χριστοπούλου είναι διαθέσιμο στο κανάλι του Green Tank στο YouTube.