Οι νέες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές χρειάζονται την καθοδήγηση της επιστήμης

O χαρακτηρισμός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών είναι ένα από τα διακυβεύματα που έχει μπροστά η χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει με νόμο τον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό στόχο της προστασίας τουλάχιστον του 30% της θαλάσσιας έκτασης μέχρι το 2030. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του Our Ocean Conference Greece, ανακοινώθηκε η δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

«Οι καινούργιες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές χρειάζονται την καθοδήγηση της επιστήμης, χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς πού πρέπει να γίνουν ώστε να είναι αποδοτικές», δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου στο «Ένθετο Περιβάλλον» του ERTNEWS.

Ανοίγοντας αυτή τη συζήτηση, στο πλαίσιο του 9ου Our Ocean Conference, συνδιοργανώσαμε μαζί με το MEDASSET ένα side event, όπου ανακοινώσαμε τη δέσμευσή μας να συμβάλουμε στον στόχο του 30% μέσω του LIFE MareNatura, του μεγαλύτερο προγράμματος για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας που έχει εκπονηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Το έργο υλοποιείται από μια ευρεία κοινοπραξία φορέων (ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημόσιους φορείς, περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρείες περιβαλλοντικών συμβούλων) με συντονιστή το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και εταίρους: τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την  Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), τον ΑΡΧΕΛΩΝ, το MEDASSET, την Εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων (NCC), το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική Προστασία και Έρευνα (ISPRA), και την Waterproof Marine Consultancy Services.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο Ανίς Ζαρούκ – συντονιστής Προγραμμάτων για τη Βιοποικιλότητα του Περιφερειακού Κέντρου Δράσης για τη Μεσόγειο του Προγράμματος Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και της Σύμβασης της Βαρκελώνης (SPA/RAC), ο οποίος συμμετείχε και στο πάνελ κατά τη διάρκεια του Οur Ocean Conference – υπογράμμισε ότι οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές αποτελούν κλειδί για τη σωστή διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων που λαμβάνονται στη Μεσόγειο (τουρισμός, αλιεία κτλ).

Οι δηλώσεις αυτές φιλοξενήθηκαν στο «Ένθετο Περιβάλλον» που μεταδόθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.