Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα SAvE Whales στο Στενό των Κυθήρων

Eκτενές αφιέρωμα στο σύστημα «SAvE Whales» για την αποτροπή σύγκρουσης φυσητήρων με πλοία στο Στενό των Κυθήρων φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» (28/4/2024).

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μαζί με τη διεθνή οργάνωση για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής OceanCare και το Green Tank ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται να διασφαλίσουν την εφαρμογή του συστήματος αυτού κατά τη διάρκεια του 9ου Our Ocean Conference.

Έτσι, εάν ένα πλοίο βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με έναν φυσητήρα, το πλήρωμά του θα ειδοποιηθεί εγκαίρως, ώστε το πλοίο να επιβραδύνει ή/και να αλλάξει πορεία εγκαίρως για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα, τελικός στόχος είναι να καταστεί επίσημο εργαλείο αποτροπής και προειδοποίησης που θα ενημερώνει τα πληρώματα των διερχόμενων πλοίων για την παρουσία φυσητήρων στο Στενό των Κυθήρων.

«Ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα αναλάβει τη λειτουργία του έργου και το υπουργείο θα διασφαλίσει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς και τη συμμετοχή των αρμόδιων Αρχών. Η συνεργασία αρχίζει με ένα αρχικό στάδιο για τη δοκιμή και την πλήρη λειτουργία του SAvE Whales. Το σύστημα προγραμματίζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το 2028», δήλωσε σχετικά η Ιόλη Χριστοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα για το σύστημα SAvE Whales εδώ.

Μπορείτε να βρείτε το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα για το «Βήμα» εδώ.