Γιατί πρέπει όλοι να συμμετέχουν στην πράσινη μετάβαση

Σε μια περίοδο που φαινομενικά έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αλλά και της νέας γενιάς – αναφορικά με την κλιματική κρίση, είναι υψίστης σημασίας να γίνει αντιληπτό πως όλοι οι τομείς της κοινωνίας πρέπει να συμμετέχουν στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Εξάλλου, όπως τόνισε η Ιόλη Χριστοπούλου σε επεισόδιο της σειράς podcast «EURANET – H Ευρώπη στον ΣΚΑΪ» που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου 2024, κανείς δεν θα ξεφύγει από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά όλοι πρέπει να συμμετέχουν στη λύση.

Γι’ αυτό τον λόγο, επεσήμανε ότι η πολιτική διαχείριση του ζητήματος δεν πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη ούτε υπάρχει περιθώριο για οπισθοδρόμηση, παρά τις δοκιμασίες που έχει περάσει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Συνεπώς, αποτελεί προτεραιότητα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του πακέτου Fit for 55 και εν συνεχεία να ανοίξει η βεντάλια των παρεμβάσεων σε επιπλέον τομείς, όπως η βιομηχανία και η γεωργία.

Ειδικά για τους αγρότες που εκφράζουν ενστάσεις, η κ. Χριστοπούλου τόνισε ότι η φύση και το κλίμα αποτελούν σύμμαχοί τους – και όλων των πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουν και οι ίδιοι οφέλη, αν γίνουν μέρος της λύσης.

Γενικότερα, τονίστηκε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη του Green Deal, δηλαδή ότι σε όλους τομείς δεν θα μείνει κανείς πίσω ούτε σε πόρους ούτε στη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, ενώ οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνονται με συμμετοχικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

«Κανένας τομέας δεν μπορεί να ξεφύγει και να έχουμε κλιματική ουδετερότητα από κάποιους άλλους τομείς. Όλοι πρέπει να μπούμε στο τρένο της πράσινης μετάβασης, όλοι οι πολίτες από διαφορετικούς κλάδους χρειάζεται να συμμετέχουν και να έχουν βοήθεια, χωρίς να νιώθουν ότι είμαστε χωρισμένοι σε στρατόπεδα», είπε χαρακτηριστικά η Ιόλη Χριστοπούλου.

Σε όλο αυτό φυσικά, όπως διαπιστώθηκε καταληκτικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι νέοι, οι οποίοι ανησυχούν για το κλίμα και θέλουν να συμμετέχουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το μέλλον τους.

Στο podcast μίλησαν επίσης η Ελένη Κρασσά, απόφοιτη τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η Γεωργία Πάντζαλη, φοιτήτρια στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΚΠΑ.

Το επεισόδιο με τίτλο «GenZ – Is climate change more or less of a priority?» της σειράς EURANET – H Ευρώπη στον ΣΚΑΪ είναι διαθέσιμο στα ελληνικά στο Spotify.